Når metall blir global

Gibson-gitaren er og blir den samme, enten den spilles i New York, Karachi eller Sao Paulo.

Hva skjer når et av de mest omstridte musikksjangerne i Vesten, nemlig heavy metal, får tilhengere i alle verdens hjørner? Kanadierne Scot Mc Fayden og Sam Dunn, som for et år tilbake lagde “Metal- a Headbangers Journey”, gir oss nå sjansen til å føle verdensmetallens puls i filmen “Global Metal”

Filmen har nylig hatt premiere i Canada og USA, og forventes å nå europeiske kinoer i løpet av våren og sommeren. Sosialantropolog og «metallhue» Sam Dunn reiser gjennom metallens kulturelle mangfold. Han besøker land i Asia, Sør-Amerika og Midt-Østen og finner likesinnede i land som er dominert av sterke sosiale konflikter, korrupsjon og forbrukermentalitet.

Ikke bare vestlig

“Global Metal” gir innblikk i en verden som mange vestlige rockere knapt visste fantes, og hvor et vestlig kulturelt uttrykk blir på en måte også en del av et minoritetsuttrykk, langt fra den “vanlige” kulturen. Vi får se alt fra indonesisk og latin-amerikansk hardcore, kinesisk svart metall og iransk thrash-rock. Vi får møte en arabisk rockefan som ble arrestert for å gå med Slayer t-skjorte, en inder som skyr Bollywood og vil at “musikken hans skal være kraftig” og de legendariske brasilianske rockerne Sepultura, som etter hvert også endelig begynner å få større anerkjennelse i sitt eget sambaelskende hjemland. I tillegg får man også høre kommentarer fra profilerte bandmedlemmer fra Metallica, Slayer og Iron Maiden, hvor de snakker rett fra levra om metallen som verdenssjanger.

Kort sagt er “Global Metal” en film som absolutt burde prioriteres i norske kinoer, særlig i lys av årets Mangfoldsårssatsing. Her får man jo som sagt se en verden ganske utenom det vanlige.