Revolusjonær hyllet kultur fra USA

– En god forfatter bør være politisk engasjert, ellers er han en tullebukk, sier den nicaraguanske forfatteren Ernesto Cardenal (83). Nylig var han i Norge for å snakke om sitt forfatterskap, og den gamle revolusjonære overrasket ved å trekke fram USA som kulturelt forbilde.

Frigjøringsteolog, kulturpolitiker, prest og poet. Cardenal har opplevd mye i løpet av et langt liv. Og han har gjort en bemerkelsesverdig karrière som forfatter av skjønnlitteratur og sakprosa. Til et svært engasjert publikum, som hadde møtt opp på Litteraturhuset i Oslo, fortalte Cardenal at han fortsatt er revolusjonær i hjertet.

– Jeg er meget positiv til utviklingen som nå skjer i Latin-Amerika, og støtter Hugo Chavez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia. Revolusjonen i Bolivia er for meg et mirakel. For første gang har man fått en representant for urbefolkningen til å lede landet, et land hvor politikken har vært preget av undertrykking og rasisme, sier Ernesto Cardenal.

Ernesto Cardenal (83) er på grunn av sin uredde kritikk blitt en kontroversiell figur i hjemlandet på sine gamle dager. Til høyre forfatter Kjartan Fløgstad.

Han er meget kritisk til Bush-administrasjonen og mener det har vært viktig for Latin-Amerika å få til en felles politisk front mot det han kaller USAs politiske utnyttelse av kontinentet. Samtidig sier han at mye bra på kulturfronten har kommet nettopp fra USA. – Vi må skille mellom hva en regjering gjør og hva kulturen og folket står for. Kultur og kunst er ikke det samme som et lands politikk. Chavez er heller ikke mot USAs befolkning, men det er den nåværende amerikanske regjeringen som er problemet, mener Cardenal.

Kritiserer hjemme og ute

Han er en frittalende og kontroversiell person i hjemlandet, med et forfatterskap preget av kristen mystikk, samfunnspolitisk engasjement, humanisme og en særegen sarkastisk stil. Født inn i en overklassefamilie i byen Granada i 1925, gikk han gjennom munkelivet og presteseminarer før han gikk over til den radikale venstresiden. Etter sandinistrevolusjonen i 1979 ble han utnevnt til kulturminister, en post han holdt frem til 1987. Men etter hvert som revolusjonen, ifølge ham selv, ble utvannet og ga grobunn for vanstyre, korrupsjon og en autoritær utvikling, har han vendt partiet ryggen.

Nå er Cardenal blitt en av Ortega-regjeringens fremste kritikere og er nærmest personforfulgt. Like før han skulle til USA og videre til Europa nylig ble han truet med utreiseforbud og husarrest. Forfatterkolleger som blant annet Salman Rushdie og vår egen Kjartan Fløgstad undertegnet en støtteerklæring som ble overlevert nicaraguanske myndigheter.

Evolusjon og revolusjon

Cardenal har skrevet om alt fra vanskelige og dyptgående temaer som filosofi og politisk teori til filmstjerner og natteliv i Nicaraguas hovedstad Managua. Et av diktene hans ”Revolusjonen kommer fra stjernene” sier mye om de politiske idealene som har preget ham personlig og i forfatterskapet. Selv vil han ikke skille mellom evolusjon og revolusjon.

– Det er to sider av samme sak, nemlig forandring. Mens revolusjonen er et umiddelbart og kraftig hopp fra en tilstand til en annen, går evolusjonen sakte, progressivt, men sikkert.

Om Cardenal

Navn: Ernesto Cardenal

Født: 20. januar 1925 i Granada (Nicaragua)

Yrke: Forfatter, utdannet som katolsk prest. Var i en årrekke også kulturminister under sandinistregjeringen.

Ellers kjent som: en av Latinamerikas mest kjente frigjøringsteologer på 70- og 80-tallet. I 1950-årene var Cardenal aktiv i kampen mot diktaturet, og han satt flere måneder fengslet. Senere flyktet han til USA og levde som trappistmunk. Jobber nå som rådgiver for TV-stasjonen TeleSUR.

Meritter: Vant i 1980 de tyske bokhandleres fredspris, en internasjonalt anerkjent fredspris som utdeles årlig på bokmessen i Frankfurt. Nominert til Nobels litteraturpris i 2005.