To dager da Bombay sto stille

Hele byen Bombay gikk i stå da det kom 96 cm regn på tolv timer 26. juli. Det har aldri kommet så mye regn før i India. Sist det regnet slik var i Cherrapunji i Assam for nesten hundre år siden, da det kom 88 cm nedbør den 12. juli 1910.
Indias finanshovedstad kollapset da transport, strøm og telekommunikasjonslinjer sviktet. Flyplassene ble stengt og mange hundretusener ble stående igjen på gata, i bilen, eller på jernbanestasjonen. Oversvømmelsen gjorde millionvis av mennesker hjemløse.
For filmbyen Bombay var det en katastrofe. Kinoene ble stengt, opptak avlyst, scener skylt vekk eller satt under vann. Anslagsvis 1 000 millioner rupier gikk ut vinduet i Bollywood da det regnet i to dager i juli.
Tragedien gjorde at mer enn 1 000 mennesker mistet livet i delstaten Maharashtra og 410 døde i selve Bombay, og folk gikk uten strøm, vann og mat lenge etter at det sluttet å regne. 150 000 som ville ta lokaltog sto igjen på plattformene og måtte bli der i to døgn. Skolebarn overnattet i klasserommet. Mer enn en million mennesker måtte overnatte på jobben fordi det var umulig å komme seg hjem.
5 000 soldater ble mobilisert for å hjelpe under katastrofen og pakker med mat og vann ble kastet ut av helikoptre til de som ikke kunne komme seg videre.
Bollywood ble også påvirket av regnet som pøste ned. Shah Rukh Khan fant ut han ville jobbe hele natten fordi han ikke kom seg hjem igjen fra filmstudio. Det var første gang han så hvordan folk kunne miste alt de eide i løpet av et øyeblikk fordi det regnet, fortalte Khan til India Today. Aamir Khan satt fast i trafikken og delte ut autografer. Peter Mukherjea, leder av Star TV, satt i bilen sin i 16 timer. Mange klatret opp på takene av bussene de var i for å unngå vannet.
Regissør Ravi Chopras film “Babul” var en av filmene som var mest affisert. De tok en to dagers pause da det begynte å regne. Heldigvis var ikke de materielle skadene så store, filmingen kunne gjenopptas etter at det sluttet å regne. Men på den 26 juni sto fem innspillingsscener tomme fordi folk ikke kunne komme seg til opptaksstedet. Filmen har store navn som Amitabh Bachchan, Hema Malini, Rani Mukherjee, Salman Khan og John Abraham. Sistnevnte klarte å komme fram til Film City, for å oppdage at dagens opptak var blitt avlyst. Det å komme hjem igjen var ikke enkelt – han måtte bruke båt, buss og sykkelrickshaw og vandre rundt i flere timer for å finne veien hjem igjen. Det blir vanskelig for Ravi Chopra å samle alle stjernene til samme dato når han har utsatt filmingen.
– Jeg antar at skadene for filmindustrien kommer på ca hundre millioner rupier, sier industriekspert Komal Nahta, til avisen The Times of India. – Selv om filmstjernene bytter om datoene sine, kan ikke alle produsenter få skuespillere til å stille opp på de nye datoene de ønsker. Man kan egentlig ikke sette noe tall på hvor mye det er som er gått tapt i oversvømmelsen.
Det å sette opp en scene til en tv-serie koster produsenten rundt 10 millioner rupier. En film scene blir mye dyrere. Kostymer, lys og lydutstyr, mye er blitt totalskadet av flommen. Minst tolv filmer har avlyst opptak. På Film City, Filmistan, Filmalay og Shankaraman Studios er det i skrivende stund ingen filmopptak.
– Industrien halter tilbake til normalt ennå, sier regissør Raj Kumar Hirani. – Det var ti dager igjen til jeg skulle begynne med filmopptak av fortsettelsen til “Munnabai MBBS”. Jeg kan klare meg. Andre har ikke vært like heldige.