Fra jordskjelvkatastrofe til Norway cup

På vei mot Ekebergsletta møter jeg en gjeng med 12-13 åringer. Guttene ser populære ut, de er solbrente alle sammen. Først tror jeg de er fra Brasil, men når jeg nærmer meg trenerne deres som står ved siden av sidelinja, så hører jeg at de hyler på mitt eget morsmål, persisk.
For første gang i Norway Cups historie har det kommet et lag fra Iran og byen Bam hvor ca. 40 000 mennesker omkom i et jordskjelv i 2003. Disse 15 ungdommene og deres trenere er blant de heldigste som overlevde. Samtlige har mistet sine nærmeste i jordskjelvet.
Etter at de er ferdig på fotballbanen følger jeg dem til Manglerud videregående skole, der de skal overnatte. De forteller meg hvordan de opplevde jordskjelvet.
Rasoul Baidrani (13) som har mistet blant annet far, mor, søster og en bror, forteller hvor heldig han var da jordskjelvet fant sted. Han var på besøk hjemme hos en nabo som har et murhus. Da han så at vinduene begynte å riste, ble han redd og gjemte seg i en krok.
– Det er en ren tilfeldighet at jeg overlevde, forteller han.
Til sammen har han mistet over 100 slektninger. Nå bor han sammen med andre barn som også har mistet sine foreldre.
– I byen Bam vant vi over 17 lag, og derfor fikk vi lov til å reise til Norge, sier han.
De andre guttene forteller meg om hvordan de har hatt det på Norway Cup. De har for eksempel aldri sett jenter spille fotball og forteller hvordan det er å spille med jenter. Ingen av de 15 guttene har vært i Europa før, så de spør meg om veldig mye.