Stortingsvalg 2005

Slik stemmer du ved valgdagen 12. september 2005.
På lett norsk
Latest posts by På lett norsk (see all)

I noen kommuner åpner valglokalene allerede søndag 11. september. På valgdagen må du stemme i den kommunen du er manntallsført. Alle skal manntallsføres der de var registrert som bosatt den 31. mai i valgåret.
Kommunen kunngjør hvor ditt valglokale i stemmekretsen er og hvor lenge det er åpent. Merk likevel at du kan stemme i et hvilket som helst valglokale i kommunen, ikke bare det som ligger i din stemmekrets.
Du må ta med deg legitimasjon.
1. Du møter opp i valglokalet.
2. Avkryssing i manntallet. Det er litt forskjell fra kommune til kommune, men noen krysser av i manntallet som det første man gjør når man kommer til valglokalet. Andre kommuner krysser av i manntallet når man skal putte stemmeseddelen i valgurnen. Dette får du beskjed om når du kommer til valglokalet.
3. Gå til et valgavlukke.
4. Ta den stemmeseddelen du vil bruke.
5. Gjør endringer på stemmeseddelen hvis du ønsker å forandre på rekkefølgen eller stryke kandidater. Det er opp til deg om du vil endre på stemmeseddelen eller ikke! Hvis du ikke endrer, stemmer du på kandidatene i den rekkefølgen de står på stemmeseddelen. Det står veiledning på stemmeseddelen for hvordan du endrer.
6. Brett sammen stemmeseddelen. Pass på at partinavnet kommer inn og at feltet for stempling kommer ut! Det skal ikke brukes konvolutt eller annet omslag da stemmeseddelen skal stemples!
7. Gå til en valgfunksjonær, som stempler utsiden av stemmeseddelen. Stemmeseddelen må ha stempel for å bli godkjent.
8. Legg selv den stemplede stemmeseddelen i urnen.

Da har du gjort ditt valg!
Gratulerer!