Gratis hjelp ved boligtvister?

Husleietvistutvalget (HTU) er i dag kun en prøveordning i Oslo og Akershus-området, men ordningen kan bli utvidet til andre landsdeler og til andre saksområder som borettsloven.
På lett norsk
Latest posts by På lett norsk (see all)

– Forbrukerrådet, Huseiernes Landsforbund og Leieboerforeningen er meget godt fornøyd med at flertallsregjeringen ikke bare vil videreføre HTU i Oslo/Akershus, men også vil sørge for at tilbudet kommer store deler av landets befolkning for øvrig til gode, sier Erik Lund-Isaksen, direktør i Forbrukerrådet i en melding på Forbrukerrådets nettsider.
De tre organisasjonene foreslår nå, i et brev til den nye kommunalministeren, Åslaug Haga, å påby Husleietvistutvalget (HTU) som førsteinstans i saker som faller innenfor utvalgets område, for å unngå forliksrådsbehandling.
I tillegg foreslår de å utvide HTUs saksområde til også å omfatte både husleiereguleringsloven og borettsloven. Slik håper de å kunne redusere forbrukernes utgifter i tvistemål.
– Dermed kan man få flest mulig saker under Husleietvistutvalgets kompetanse, samtidig som utgiftene per sak kraftig reduseres, og forliksrådene avlastes i sitt arbeid, sier Lund-Isaksen.
De tre organisasjonene ønsker imidlertid ikke at tjenesten skal være helt gratis. For å unngå å bruke tid på bagatellmessige tvister, foreslår de i stedet å innføre et klagegebyr, tilsvarende rettsgebyret i forliksrådet.