UDI tar service på alvor

Author Recent Posts Debatt Latest posts by Debatt (see all) På bortebane - 02.11.2006 Afghanere i Norge - 02.11.2006 Redsel blant afghanerne må ta slutt - 19.10.2006 Lederartikkelen i siste nummer av Utrop avleverer Utlendingsdirektoratet (UDI) en visitt. Som forvalter av norsk flyktning- og asylpolitikk forventer UDI søkelyset fra en kritisk og uavhengig presse. Men […]
Debatt
Latest posts by Debatt (see all)

Lederartikkelen i siste nummer av Utrop avleverer Utlendingsdirektoratet (UDI) en visitt. Som forvalter av norsk flyktning- og asylpolitikk forventer UDI søkelyset fra en kritisk og uavhengig presse. Men i dette tilfellet synes jeg lederartikkelen blander kortene.
UDI bruker mye tid på å forklare hvordan og hvorfor vi fatter de vedtakene vi gjør og hvordan vi fyller vårt mandat. Som regel har kritikken i det minste en kjerne som fortjener offentlig debatt. I Utrops lederartikkel blandes generelle påstander og omtrentlige betraktninger på en lite konstruktiv måte.

Det er mildt sagt lettvint å knytte et uakseptabelt overtramp i det svenske Migrasjonsverket til det som nevnes av kritikkverdige forhold I UDI, slik det gjøres av lederskribenten.

Jeg finner det også merkelig at Utrop legger til grunn at jurister som arbeider i UDI ikke er i stand til å forstå og ha innsikt i hvilke saker de behandler. Jeg kan forsikre Utrops redaktør at det foregår en kontinuerlig debatt om lovanvendelse, holdninger og verdier i alle deler av UDI.

Det betyr slett ikke at vi er fornøyd med tingenes tilstand. Likevel drister jeg meg til å vise til våre egne brukerundersøkelser. De viser at selv om mye kan bli bedre, opplever fire av de fem søkerne som henvender til UDI at de blir møtt med høflighet og respekt.

Som representant for minoritetsbefolkningen i Norge og dermed mange av UDIs brukere, har Utrop hatt en viktig funksjon.

Avisen er en viktig kanal for tilbakemeldinger og korrigeringer. Den brukes aktivt i vårt interne arbeid. Men skal Utrop beholde denne posisjonen, er det avgjørende at kritikken, ikke minst den som fremkommer på redaksjonell plass, formuleres presist og konstruktivt.