Skadelig skjønnhet

Author Recent Posts Leder Latest posts by Leder (see all) Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009 Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009 Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009 I denne utgaven skriver Utrop om ungdom med mørk hudfarge som bleker huden sin for å bli lysere. Problematikken er ikke ny; den som ser […]

I denne utgaven skriver Utrop om ungdom med mørk hudfarge som bleker huden sin for å bli lysere. Problematikken er ikke ny; den som ser lysere ut i huden enn andre blir tillagt egenskaper som skjønnhet og andre positive verdier. Det er en tradsjon å bruke svarte klær til begravelse, og fargerike klær i festlige sammenhenger. Ikke bare blant afrikanere, men også blant indere, tamilere, pakistanere, filippinere og flere andre grupper er det å være lysere enn andre en positiv egenskap. Hvit hud gir fordeler, oppmerksomhet og ikke minst status.

Et vanespørsmål på Sri Lanka når et par har fått barn, er å først spørre om kjønnet og så om er han eller hun er lys i huden. Når noen skal gifte seg og man skal omtale bruden eller brudgommen, er første spørsmålet om vedkommende er lys i huden. Også på alle andre områder når utseendet omtales kommer hvor lys eller mørk en er i huden. I India har kvinnene gjennom historien brukt gurkemeie i hudpleien. Man farget nesten ansiktet med gulfarge for å se lysere ut. Dette er ikke minst viktig fordi hvitere hud assosieres med høyere kaste.

I Norge derimot er det en antakelse at litt mer solbrun hud er skjønnere enn blek hud. Men ikke for mørk. Da tillegges andre egenskaper som innvandrer, utlending eller i vereste fall kriminell. I en tidsalder med mote- og kjøpepress er minoritetsungdom særlig utsatt. Minoritetsungdom spesielt er opptatt av trendy klær og å følge siste mote til tross for at de har dårligere råd enn etnisk norske. Afrikanske jenter bruker kremer som inneholder hudblekingsmilder, og fjerner krøllene i håret. Alt for å se “normal” ut, en relativ normalitet som defineres av majoriteten.

Gjennom mange generasjoner etter slaveritiden har vi gjentatte ganger blitt pådyttet majoritetsholdningen om hvit hud som “bedre” i vestlige land, hud som i utgangspunktet ikke har pigmenter og som i følge noen er “defekt” hud.

Skjønnhetsidealet i vesten framhever det hvite. Modeller i reklame, kjendiser og tv-folk er for det meste hvite. Hvor ofte har vi sett en svart person på Nytt på Nytt på NRK eller på Senkveld på TV2? Rollemodeller med mørk hudfarge må synliggjøres på like vilkår som andre.