Urettferdighet mot småbarnsfamilier i introduksjonsprogrammet

Author Recent Posts Debatt Latest posts by Debatt (see all) På bortebane - 02.11.2006 Afghanere i Norge - 02.11.2006 Redsel blant afghanerne må ta slutt - 19.10.2006 Kommunen bør legge til rette slik at alle som har rett til å delta i introduksjonsprogrammet faktisk kan delta. Dette kan gjøres ved å redusere satsene for barnehage […]
Debatt
Latest posts by Debatt (see all)

Kommunen bør legge til rette slik at alle som har rett til å delta i introduksjonsprogrammet faktisk kan delta. Dette kan gjøres ved å redusere satsene for barnehage og SFO for foreldre som er deltagere i introduksjonsprogrammet.

Jeg og ektemannen min er deltagere i Introduksjonsprogrammet i bydel Grünerløkka. Introduksjonsprogrammet er en introduksjonsordning for nyankomne innvandrere.
Introduksjonsloven trådte i kraft 1.september 2003. Fram til 31.august 2004 var introduksjonsprogrammet en frivillig ordning for den enkelte kommune. Fra og med 1.september 2004 hadde den enkelte kommune plikt til å tilrettelegge introduksjonsprogram for nyankomne innvandrere som etter introduksjonsloven har rett til å delta i slikt program. Vi ble bosatt i bydelen etter avtale med UDI og vi begynte i programmet i januar i fjor. Vi har 3 barn på 7, 6 og 4 år. Han på 4 år går i barnehage og de to andre er i skolealder.

Siden introduksjonsprogrammet er en fulltidsbeskjeftigelse, forutsetter dette at vi har tilbud om barnehage og SFO på fulltid. I introduksjonsloven heter det at kommunen/bydelen må legge til rette slik at foreldre i introduksjonsprogrammet har mulighet til å kunne delta i programmet på lik linje med andre. Dette er for å hindre uheldige konsekvenser (sosialt og økonomisk) slik at småbarnsforeldre ikke får anledning til å delta i programmet. Bydel Grünerløkka har derfor besluttet at introduksjonsdeltagere er prioriterte ift. tildeling av barnehageplasser. Det ble samtidig besluttet at deltagere skulle betjene utgiftene på bakgrunn av egen inntekt i form av introduksjonsstønad, statlig bostøtte, osv. Bydelen opplyser om at den ikke kan redusere satsene for barnehage eller SFO fordi det er Oslo Kommune sentralt som fastsetter satsene.

Med Oslo kommunes satser for barnehage og SFO har vi en samlet utgift for barnepass på 5 960 kroner pr. måned. Introduksjonsstønaden utgjør 16 420 kroner netto pr. måned. Vi har søkt om sosialhjelp om dekning av utgiften, men har fått avslag da barnetrygden har blitt inntektsberegnet og vi dermed ligger ca 300 kroner over sosialhjelpsnormen. Da er det ikke tatt noe hensyn til utgifter til strøm.

Vi vil som følge av disse utgiftene vanskelig kunne betjene dem over en lengre periode. Vi vil derfor klage på disse satsene for foreldre som er deltagere i Introduksjonsprogrammet. Vi mener at det er urimelig at vi skal ha større utgifter knyttet til deltagelse i programmet som småbarnsforeldre samtidig som introduksjonsstønaden holdes på samme nivå som for deltagere uten barn. Denne urettferdigheten rammer alle småbarnsforeldre som er med i introduksjonsprogrammet.