Lær dyrevern av India

Author Recent Posts Kommentar Latest posts by Kommentar (see all) Sannheten om Vladimir Putin - 21.09.2006 Sirkusartister - 06.09.2006 Fabricating Terrorism - 06.06.2006 Ulven er og blir et farlig dyr, samtidig som det er en vernet dyreart. Utviklingen de siste 150 årene har vært en sterk nedgang i ulvebestanden i Skandinavia, delvis på grunn av […]
Kommentar
Latest posts by Kommentar (see all)

Ulven er og blir et farlig dyr, samtidig som det er en vernet dyreart. Utviklingen de siste 150 årene har vært en sterk nedgang i ulvebestanden i Skandinavia, delvis på grunn av jakt. I dag er det over 100 ulv i Skandinavia, men bestandsutviklingen har stagnert.

Debatten har pågått lenge om hvorvidt ulven er et farlig dyr det bør være mulig å drepe, eller om den er så utryddelsestruet, at et ulvedrap må straffes. Men for bøndene som har sauedrift har ulven vært et mareritt. Politikere kan avgrense et område og sperre ulvene inne og på den måten beskytte ulvebestanden, samtidig unngå at ulven dreper sauer.

Salman Khan, som er en av Bollywoods mest kjente ansikt, er dømt til fem års fengsel for å ha skutt en antilope. Førtiåringen fikk den oppsiktsvekkende dommen i Jodhpur i India mandag 10. april. Tiltalen stammer helt tilbake til 1998 da skuespilleren skal ha jaktet på andre sjeldne dyrearter. Dette får ringvirkninger ettersom Khan var involvert i syv filmer da han ble fengslet. Hans fravær kommer til å koste produksjonene godt over 100 millioner. Dommen er svært streng i det delvis korrupte India. Det at selv en rik skuespiller ikke slipper unna viser hvor alvorlig forbrytelsen er for indiske myndigheter.

Hinduisme er den religionen som har dyr som blir tilbedt. Ku, ape, slanger og flere andre dyrearter er viktige elementer i religionen. Det overrasker ikke at selv en så kjent skuespiller er dømt for å ha skutt vernet dyreart. Hollywood derimot der dyreste pels ofte kan være status må lære indisk dyrevern.
Hvert år politianmeldes 250-300 dyremishandlingssaker. Tall fra årene 1996-1998 viser at dette resulterte i bare ca. 20 tiltaler årlig. Dyreforsøk, pels fra rev, mink, katt og hund er utbredt i den vestlige verden. En norsk forundersøkelse til et forskningsprosjekt om vold mot dyr viser at de fleste dyremishandlingssaker som anmeldes til politiet, henlegges. Bare et svært lite antall anmeldelser ender med tiltale og dom. Selv ved domfellelser for dyremishandling vil de mishandlede dyrene oftest forbli i eierens varetekt med fortsatt risiko for mishandling.

Høsten 2005 fikk Dyrebeskyttelsen Norge stengt en pelsfarm i Romerrike, Akershus på bakgrunn av omfattende billeddokumentasjon på groteske forhold ved norske pelsdyrfarmer. Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH – for dyrs rettigheter anmeldte i februar en rekke farmer til politiet. Dyr er ikke ”ting”, men vesener som har liv, det er derfor forbudt å drepe selv fluer i hinduismen, i teorien i alle fall.