Opptøyer i Frankrike

Author Recent Posts Debatt Latest posts by Debatt (see all) På bortebane - 02.11.2006 Afghanere i Norge - 02.11.2006 Redsel blant afghanerne må ta slutt - 19.10.2006 Frankrike er en stor kolonimakt i Afrika særlig i vest Afrika og nord Afrika det derfor naturlig for folk fra den delen av Afrika å immigrere til Frankrike. […]
Debatt
Latest posts by Debatt (see all)

Frankrike er en stor kolonimakt i Afrika særlig i vest Afrika og nord Afrika det derfor naturlig for folk fra den delen av Afrika å immigrere til Frankrike. Mange av dem ble hentet for billig arbeidskraft og andre kom frivillg. Frankrike hadde også i fortiden avtale med mange land i nord – og vest Afrika om å sende studenter til Frankrike for å fullføre sine studier eller ta praksis etter endte studier i Afrika. Noen foreldre som har god råd sendte sine barn til Frankrike for å studere. Resultatet ble at mange studenter ble igjen i Frankrike, begynte å jobbe og dannet familier de dro ikke tilbake. De fleste immigranter som ble hentet for å utføre billig arbeidskraft er analfabeter og utgjør en stor gruppe av immigranter i Frankrike. Malesere og senegalesere er et godt eksempel. Det er vanlig i Frankrike at folk fra samme land holder seg sammen av naturlige grunner ble dette etter hvert sett på som en selvfølge, både for franskmennene og immigrantene selv. Frankrike var ikke så nøye med integrerings politikk så lenge immigrantene kunne brukes til billig arbeidskraft. Immigrantene så ikke på dette som et stort problem så lenge de hadde arbeid og kunne sende penge hjem til familiene sine i Afrika og så lenge de kunne betaler dyre skoler til deres barn født i Frankrike. Integrering var ikke dagens tema for dem og det spilte ikke så stor rolle. Problemet ble oversett fra begge sider til annen og tredje generasjon kom.

Når denne gruppa føler seg diskriminert når de søker jobb, bolig og andre offentlig tjenester fordi de skulle de ha samme rettigheter som etniske franskmenn. Dette er veldig ofte ikke tilfelle i Frankrike . Dermed øker frustrasjonene blant ungdommer med utlandsk bakgrunn. De kan ikke skjønne at de blir diskriminert når de har samme utdannelse som etniske franske barn. Ungdommene føler seg overlatt til selv og deres situasjon neglisjeres av politikerne slik vi har vært vitne til i det siste. Ungdommene ble aldri hørt og de møter stadig veggen når de oppsøker dialog med politikerne.

Norge er ikke et unntak når det gjelder denne problemstillingen. Arbeidsmarkedet er ikke like åpent for alle. Det er mange ungdommer som opplever diskriminering pga deres bakgrunn som kan føre til at vi får “tikkende bomber” i samfunnet som kan eksplodere når som helst, som en kopi av det vi ser i Frankrike i dag. Det er alles jobb å være med på å gjorde integreringen bedre i Norge hvis vi vil unngå å oppleve den samme situasjonen som i Frankrike. Både innvandrere, flyktninger og etniske nordmenn må gå sammen for å sikre alle ungdommer i Norge en framtid vi kan være stolte av.