Verden rundt

Author Recent Posts Verden rundt Latest posts by Verden rundt (see all) Verden rundt - 02.11.2006 Verden rundt - 05.10.2006 Politiet “for hvit” i Skottland En politioffiser innrømmer at politiet må gjøre mye mer for å gjenvinne tillitten til etniske minoriteter i Skottland. I følge politibetjent Andrew Cameron i Central Scotland Police er det mange […]
Verden rundt
Latest posts by Verden rundt (see all)

Politiet “for hvit” i Skottland
En politioffiser innrømmer at politiet må gjøre mye mer for å gjenvinne tillitten til etniske minoriteter i Skottland. I følge politibetjent Andrew Cameron i Central Scotland Police er det mange som ikke ser på en jobb hos politiet som en attraktiv yrkesmulighet. Cameron, som er ansvarlig for rekruttering til politiet i Skottland, sier at 1 % av de som jobber for politiet har minoritetsbakgrunn. Hvis tallet skulle representere befolkningen, burde det være 2 %. Denne uken kommer Skottlands politi til å undertegne en avtale med ansatte som har minoritetsbakgrunn for å få opp tallet på offiserer fra minoritetene. Cameron mener at politiet må markedsføres slik at det blir attraktivt for alle etniske grupper å jobbe i politiet. Det er en trend blant folk med minoritetsbakgrunn å dytte barna i retning medisin eller juss studier, sier han. BBCs avsløringer om rasisme hos politiet og Stephen Lawrence avhøret har også hatt en innvirkning på folks oppfatning av tjenesten i Skottland. En rekke avsløringer i Sunday Herald i fjor viste at blant de 15 963 offiserer i styrken var det kun 118 som var av asiatisk eller afrikansk avstamning i 2004. Med unntak av elleve hadde alle rang som konstabel.

– Godkjenn homseekteskap
Etter at mange EU-land har akseptert ekteskap mellom homoseksuelle, settes Portugal under press til å gjøre det også. Aktivister kjemper for å få godkjent muligheten til å gifte seg og arve på lik linje med heteroseksuelle. Amsterdams borgermester Job Cohen skrev i slutten av april til sin kollega i Lisboa og oppfordret Carmona Rodrigues til å tillatte homoseksuelle å gifte seg. I sitt to siders brev sa han at homoseksuelle bør få lov til å demonstrere for sine menneskerettigheter. Det ville oppmuntre folk til å tørre å erkjenne sin legning. I følge The Portugal News ble et lesbisk pars søknad om å registrere partnerskapet sitt avvist av myndigheter i Lisboa. Cohens brev ble sendt til andre borgermestere i Dublin, Praha, Riga. Tallin, Wien, Vilnius og Warszawa og til EUs justiskommisjons leder Franco Frattini. Han nevnte at president Lech Kaczynski hadde forbudt alle homofile demonstrasjoner mens han var borgermester i Warszawa. Cohen ba borgermesterne og kommissær Frattini om å “holde seg til menneskerettighetserklæringen og gjøre alt som var politisk mulig for å tillate ekteskap mellom mennesker av samme kjønn og beskytte rette til å demonstrere i deres byer.” Han sa at han var bekymret over nyheten at homsefiendtlige holdninger og oppførsel blir fremmet av tiltak som settes i gang i noen av de nye medlemsstatene i EU.

Burkha eller skoleuniform
Debatten om hvorvidt tyske skolelever bør begynne med skoleuniform startet i Bonn etter at to jenter ble utvist fra skolen for å komme i burkha, et plagg som dekker hele kroppen. Da justisminister Brigitte Zypries uttalte at hun mente skoleuniformer kunne være aktuelle, ble det for sterkt for mange kommentatorer og politikere i Tyskland. To 18 år gamle jenter kom på skolen i heldekkende burkhaer. I et intervju med avisen Welt på søndag sa Zypries at en enkel løsning ville være hvis alle, både gutter og jenter, begynte med skoleuniform på videregående skoler i Tyskland. Dette ville løse både burkha problemet og ulikhet i samfunnet som er synlig gjennom klesbruk. Zypries påminnet om den voksende uviljen mot utlendinger på skolen, delvis på grunn av religiøse forskjeller. Ifølge Tysklands Grønne Parti, som har kjempet for en multikulturell tysk stat, ville innføring av uniformer være uakseptabel statlig innblanding i religiøse forhold. Krista Sager, medlem av partiet, sa at skolene måtte finne individuelle løsninger som respekterte situasjonen på stedet og elevenes religiøse frihet. En talsperson for Zypries nevnte at det ikke var snakk om uniformer av britisk type, men mer at elever gikk i samme slags bukser, t-skjorter og college gensere.