En tapt konkurranse

Author Recent Posts Debatt Latest posts by Debatt (see all) På bortebane - 02.11.2006 Afghanere i Norge - 02.11.2006 Redsel blant afghanerne må ta slutt - 19.10.2006 Stortinget behandlet 11. mai et privat forslag som Stortingsrepresentantene Kari Lise Holmberg (FrP) og Bent Høie (Høyre) hadde fremmet på Stortinget. Disse representantene foreslår at Regjeringen iverksetter strengere […]
Debatt
Latest posts by Debatt (see all)

Stortinget behandlet 11. mai et privat forslag som Stortingsrepresentantene Kari Lise Holmberg (FrP) og Bent Høie (Høyre) hadde fremmet på Stortinget. Disse representantene foreslår at Regjeringen iverksetter strengere underholdningskrav ved familieinnvandring.

I klartekst betyr det at disse representantene foreslo at dersom du finner en partner i utlandet (utenfor EØS-området) og enten du og/eller din partner er under 23 år må du ha en høyere inntekt enn dagens krav som er på kr. 169 100,- i året. Underholdningskrav er et generelt krav som hele tiden har ligget i lovverket, men ble presisert og innskjerpet for en tid tilbake. Bakgrunnen da var at en ønsket å hindre tvangsekteskap. Mange har siden ment at dette kravet er urimelig og har en sosial slagside. Samtidig er dette et diskriminerende krav.

FrP og Høyre ønsker nå å øke dette kravet. Det er interessant at et verdikonservativt parti som Høyre støtter dette forslaget. Høyre – som parti – har markert seg som et mildt, tolerant og inkluderende parti. På sine hjemmesider skriver partiet at Høyre vil stille de samme krav til dem (innvandrerne) som til nordmenn – ikke som gruppe, men som mennesker. Som Regjeringsparti – i forrige stortingsperiode – ble partiet imidlertid oppfattet som FrPs forlengende arm i Regjeringen. Erna Solberg ble selve symbolet på en strengere innvandrings- og inkluderingspolitikk.

Vi registrerer at Høyre nå har valgt å gå i en konkurranse med FrP på å bli den ”strengeste” i klassen når det gjelder minoritetene. Nå gjelder det tydeligvis å vise hvem som er den tøffeste. På denne måten skal partiet vinne tilbake velgerne. Høyre må vite at partiet aldri vil vinne denne konkurransen med FrP. Intet parti kan vinne denne konkurransen. Det vi alle risikerer å tape på denne konkurransen er fellesskapet. Fremskrittspartiets prosjekt er det motsatte av fellesskapet. I det minste fører politikken deres til det. FrP er det eneste partiet i landet som ennå ikke innser at Norge er endret for alltid. At Norge i dag – og om 1000 år – vil bestå av mange farger, språk, kulturer og religioner. Det er bekymringsverdig at FrP, som et av de største partiene, ikke forstår at deres politikk oppleves som mobbing og stigmatisering. Den splitter nasjonen.

Enda mer bekymringsverdig er det at Høyre, som et ansvarlig og anstendig parti – i sin desperasjon etter velgere – tyr til samme avskyelige politikk som FrPs. Det vi i dagens Norge trenger minst er FrPs innvandrings- og inkluderingspolitikk. Det vi mest trenger i dagens Norge er politikere som bidrar til at vi trekkes i samme retning. Nasjonen Norge trenger politiker som klarer å se 50 år fremover, ikke de som henger seg opp i valget 2009.