Jeg trodde ikke at du var så naiv, Saera Khan

Author Recent Posts Debatt Latest posts by Debatt (see all) På bortebane - 02.11.2006 Afghanere i Norge - 02.11.2006 Redsel blant afghanerne må ta slutt - 19.10.2006 Jeg har lest og hørt på dine gode og fornuftige innspill og kommentarer tidligere, men denne gangen er jeg forbauset over din kommentar knyttet til Likestillings- og diskrimineringsombudets […]
Debatt
Latest posts by Debatt (see all)

Jeg har lest og hørt på dine gode og fornuftige innspill og kommentarer tidligere, men denne gangen er jeg forbauset over din kommentar knyttet til Likestillings- og diskrimineringsombudets bekymring over at færre innvandrere klager på diskriminering. Mener du faktisk at rasisme forsvinner med generasjonsskifte? Hvordan definerer du ”rasisme” i ord og handling?

Jeg vil ikke kalle en uviten gammel dame, som slenger en eller annen dum kommentar til meg, for en rasist. Men jeg som er en minoritetsspråklig selv, kan identifisere handlingen til de bedriftslederne som ikke ansetter minoritetsspråklige på grunn av deres hudfarge, tro eller navn, som rasister.

Vi minoriteter opplever dessverre at det går i feil retning når det gjelder befolkningens holdninger til innvandrere i Norge. Du bør vite bedre enn meg at FrPs fremgang i hovedsak skyldes deres innvandrerfiendtlige politikk, som aksepteres og kjøpes av en del nordmenn.

Integrering kan ikke lykkes uten satsing på arbeid mot rasisme. Jeg, med min begrensede kunnskap, men lange erfaring som minoritetsspråklig forstår integrering og rasisme som to sider av samme sak. Hvis den ene skal lykkes bør den andre motarbeides. Dersom rasisme skal forsvinne eller reduseres, må inkludering og integrering forsterkes, og dersom integrering skal gi resultater må det jobbes aktivt med tiltak mot rasisme.
Hvis man ser på innvandreres virkelighet til daglig, kan man lett se at rasismen har økt i Norge de siste ti årene, på lik linje med egoisme og rikdom. Tidligere trodde man at negative holdninger og rasisme øker blant majoriteten ved økonomisk nedgang og høy arbeidsledighet, men overraskende ser vi at i Norge, verdens rikeste land, opplever fortsatt kvalifiserte arbeidssøkere å bli forbigått på grunn av sin hudfarge, sin tro, eller sitt ”fremmede” navn.

Og mer skremmende er det at Proffices landsrepresentative arbeidsmarkedsanalyse viser at 40 % av arbeidstakere mener det er ok å forbigå innvandrere, på tross av stor mangel på arbeidskraft i de fleste bransjer, i følge dagsrevyen 30.07.06. En del mener også at ansettelse av en innvandrer vil skape problemer i bedriften. Hva kaller du dette? Å miste retten til likeverdig mulighet på grunn av hudfarge, tro, annerledes navn og lignende er ikke rasisme og diskriminering?
Beklageligvis ser vi også at det finnes organisasjoner som får støtte for å dokumentere tilfeller for sine innvandrerfiendtlige holdninger, og dermed øke rasisme og diskriminering i samfunnet. Organisasjoner som ”Human Rights Service” er aktivt med på å bidra til økt rasisme blant nordmenn. FrPs fremgang er også et av de klare bevisene om økt rasisme. Uten sin innvandrerfiendtlige politikk kunne aldri FrP fått så høy oppslutning som de har nå.
Med så mange personer og organisasjoner – som aktivt jobber for å skape fremmedfrykt – forventer du at rasisme forsvinner av seg selv? Vær så snill og ikke vær så naiv?!

Jeg skulle ønske at politikere, særlig de som har regjeringsmakt, og personer som Bjarne Haakon Hansen – som faktisk jobber for å fremme integrering, kunne se nærmere på virkeligheten i statlige virksomheter først. Hvorfor er statlige virksomheter de som er minst flinke til å ansette personer med innvandrerbakgrunn? Man skulle tro at staten vil stå frem som et godt eksempel, men her må man rose private og kommunale virksomheter som faktisk har flere ansatte med minoritetsbakgrunn enn staten. Det er underlig at man ikke begynner med seg selv.

Regjeringen bør kartlegge holdningene til direktører og ledere i statlige bedrifter først. Naive politikere som deg burde fått kjennskap til hvorfor minoritetsspråklige ikke blir ansatt i staten. Dere bør vite at mange innvandrere er nødt til å øke sin toleranse mot mobbing og trakassering fra kollegaer for å beholde jobben.

Det er skuffende at akkurat du og andre innvandrere i din posisjon – som har mulighet til å gjøre noe nyttig på dette feltet – ikke ser den økende rasismen, og tror at rasisme er en gammel mote som er på vei ut av markedet med generasjonsskiftet. Skulle ønske at det var så lett, Saera