Ta politivold på alvor

Author Recent Posts Leder Latest posts by Leder (see all) Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009 Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009 Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009 I følge Likestillingsombudet er det registrert 168 saker som gjelder klager knyttet til politietaten. Mørketallene er store. Flere rapporter og noen forskning har dokumentert diskriminering […]

I følge Likestillingsombudet er det registrert 168 saker som gjelder klager knyttet til politietaten. Mørketallene er store. Flere rapporter og noen forskning har dokumentert diskriminering eller vold fra politiet.

En familiefar er muligens drept av fire politimenn. Den ene politimannen er tidligere anklaget for rasistisk overfall. Ifølge Adresseavisa skal politimannen som tok halsgrep på den 48 år gamle Eugene Ejike Obiora da han ble pågrepet, være samme politimann som for sju år siden stod tiltalt for rasistisk motivert vold i Baidoo-saken. Sophia Baidoo anmeldte politimannen for voldsbruk etter den spesielle saken i Trondheim i 1999. Hun jobbet som vaskehjelp da hun utløste en ransalarm i en bank på Heimdal, og politiet brukte både vold og stygge ord mot jenta da hun ikke kunne gjøre rede for hvorfor hun var i lokalet.

Stasjonssjef Ove Sem ved sentrum politistasjon i Trondheim sa ”Det er ikke noe poeng i vår etterforskning nå” og ville ikke kommentere opplysningene om at den ene politimannen også var involvert i Baidoo-saken tidligere. Hva slags politimester som ikke ser mønsteret i slike hendelser?

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) ble spurt om å holde en appell under minnemarkeringen i Trondheim, men han takket nei. Ikke en gang en kondolanse fikk familien fra justisministeren eller annen representant fra myndighetene. Argumenter om at saken er under etterforskning og derfor man ikke uttale seg er dårlig unnskyldning. Ikke en gang på generelt grunnlag kunne noen politikere fordømme politivold. Er det noen som har tatt side før etterforskningen er ferdig, er det lederen i Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag, Bjørn Enge, som sa til adresseavisen: ”Per i dag er det ingenting som tyder på annet enn at dette er et helt ordinært politioppdrag, der politiet har brukt den makt som var nødvendig”.

Ikke en eneste debatt på tv eller radio om politivold, og det tok minst en uke før Dagsavisen aktualiserte saken, mens de andre avisene var mer eller mindre fraværende i dekningen av saken. En jente møtte ikke opp til første skoledag i Drammen, og det ble slått full tvangsekteskapsalarm som senere viste seg å være falsk. Denne saken ble omtalt umiddelbart i de store mediene.

Politivold blir bagatellisert, og mangel på en uavhengig etterforskningsorgan gjør det hele enda vanskeligere.