Valget er ditt

Sannsynligheten er større for at du dør på vei til valglokalet, enn for at stemmen din får noe å si for resultatet. I Oslo, for eksempel, er du en av 440 100 personer med stemmerett.
Tonje Brustuen
Latest posts by Tonje Brustuen (see all)

Sist gang vi hadde kommunestyre- og fylkestingsvalg var det bare 59% som valgte å delta, så om ikke folk strammer seg opp, har du ”bare” 259 659 andre å konkurrere med. For de som bryr seg om stemmeretten sin, er dette en positiv utvikling. Jo færre som stemmer, jo mer teller min stemme.

Flott! Hold dere hjemme, sier jeg. Hvorfor skal man stemme hvis det ikke betyr noe, forutenom at man er en bitteliten dråpe i et hav man håper skal bli stort? Glem borgerplikten. Slit sofaen, der har du fred og rom til å øse edder og galle ut over tingenes tilstand, enten du velger deg eldreomsorg, innvandringspolitikk eller bensinpriser.

Vi er på god vei. Apatien brer om seg, og hjemmesitterpartiet er allerede det definitivt største. Likevel – ting tyder på at nordmenn også har et potensiale for å engasjere seg. I idolfinalen i 2006 kom det inn 740000 stemmer til Alexander Denstad With. Riktignok ikke fra like mange mennesker, men vi skal ikke glemme at faren er til stede for at det norske folk en dag reiser seg opp for den gode sak.

Når du stemmer ved valg, er du politisk deltakende, skriver Kristin Henriksen og Vebjørn Aalandslid i Samfunnsspeilet. Men det er du også når du engasjerer deg utenom valgdagene, og diskuterer politikk eller kontakter en politiker om en sak du brenner for. Og gjør du dét, har du faktisk muligheten til å flerdoble din stemmes påvirkningskraft.

Skal man absolutt velge, er det ett valg som er viktigere enn kommunestyre- og fylkestingsvalget, spesielt for oss som bor i by. Og da mener jeg valget om å være mer bevisst på hvor vi bruker pengene våre, og hvilke konsekvenser denne handlingen har for våre nabolag.

Her i Oslo har ildsjelene i UNIK GRÜNERLØKKA nå satt i gang en kampanje som tar sikte på å stoppe det mange mener er en kulturell ødeleggelse av området. En eksplosiv økning av husleien dreper små butikker. Disse særpregede bedriftene mister lokalene sine til kioskkjeder og eiendomsmeglere som kan betale den høye husleien. Resultatet er at Narvesen, Deli de Luca, 7/11 og diverse meglerkontorer blomstrer opp på hvert gatehjørne, mens mindre butikker tvinges til å stenge eller flytte vekk fra området.

Så om du ikke har tenkt å ta noen andre valg i år, ta dette: Unngå Narvesen og dens like som best du kan. Støtt i stedet lokaldrevne butikker.

Valget er ditt.