Kan en stat utøve terrorisme?

Våpenhvileavtalen som Norge meglet fram på Sri Lanka er blitt sagt opp av myndighetene i landet. Tamiltigrene (LTTE) kjemper for en selvstendig stat for tamilene på Sri Lanka.

Til tross for brudd på våpenhvileavtalen, menneskerettighetene og gjentatte angrep på sivile har avtalen overlevd i seks år. Politiske ledere og journalister er blant de drepte. Hele 16 journalister er rapportert drept de siste 10 årene, i følge International News Safety Institute. 5 000 sivile har blitt drept siden våpenhvileavtalen ble inngått. Mens tsunamien førte til en varig fredsavtale i Indonesia, ble situasjonen forverret på Sri Lanka.

Dette kommer på toppen av en utvikling med stadig flere og mer brutale voldshandlinger fra begge parter, og jeg er dypt bekymret for at volden og krigen nå trappes ytterligere opp, sa bistandsminister Erik Solheim som beklaget at Sri Lanka sa opp avtalen.

En oppsigelse av våpenhvileavtalen betyr at myndighetene på Sri Lanka velger en militær løsning på den etniske konflikten.

Det er ikke første gang tamiler og singalesere forhandler om hvordan løse opp den etniske spenningen og finne en fornuftig maktfordeling i landet. De første forhandlingene om den etniske konflikten på Sri Lanka begynte like etter at landet ble uavhengig i 1948.

Ingen forhandlinger har hittil resultert i å tilfredsstille tamilenes krav. Under den norskmeglede våpenhvileavtalen sa tamilene seg enig i en føderal løsning, men regjeringen har i for liten grad vært villig til å gi noe i gjengjeld.

Analytikere i Jaffna nord i landet påpeker nødvendigheten av endringer i grunnloven, noe regjeringen verken har tatt, eller planlegger å ta initiativ til. Selv om det er politisk enighet om at det trengs endringer i grunnloven, mangler det forberedelser fra staten til å foreta disse endringene.

Det finnes også observatører som reiser spørsmålet om hvilke intensjoner regjeringen har i hele dette sakskomplekset. Hvis den ikke vil gi etter for å oppnå fred, hva er det den vil oppnå med forhandlingene?

USAs liste over terrorister inneholder privatpersoner og organisasjoner, men ikke stater. Når myndigheter er ansvarlig for terror kalles dette for forsvar, og det er motstanderen som betegnes som terrorist. Nesten som om alle som er motstandere av myndighetene er terrorister.