Domstolene bestemmer hvem som har brutt loven

Dommere bestemmer hvem som skal i fengsel om hvem som skal gå fri. Ingen kan betale dommere for å få en dommer til å forandre mening
Foto: Flickr
Domstolene bestemmer hvem som har gjort noe galt og hvem som skal gå fri.

Domstolene bestemmer hvilken straff lovbryteren skal ha. Hvis du kjører alt for fort i bilen, kan straffen for eksempel være at du mister førerkortet noen måneder. Hvis noen slår eller er voldelig mot andre, kan de få fengselsstraff i flere måneder eller år.

Domstolene dømmer i straffesaker og i sivile saker. En sivil sak er når to eller flere personer er uenige om noe, for eksempel om grensene mellom to hus, om betaling for en bilreparasjon eller annet.

Domstolene er en del av staten. Staten styrer Norge. Domstolene dømmer etter lover som stortinget har vedtatt. Domstolene er uavhengige. Det betyr at Ingen andre kan bestemme hva en domstol skal dømme i en sak. Heller ikke stortinget, regjeringen, kongen eller andre kan forandre på det domstolene bestemmer. Ingen kan betale eller påvirke domstolene for å få en dom de ønsker.

Det er tre vanlige domstoler
Den første domstolen er tingretten. Alle saker kommer først til tingretten. Det finnes 66 tingretter i Norge.

Du kan anke en dom til lagmannsretten. Det er seks lagmannsretter i Norge. Lagmannsretten bestemmer selv om det er grunn til å behandle saken på nytt.

En dom fra lagmannsretten kan ankes til Høyesterett. Høyesterett er landets øverste domstol. Det Høyesterett bestemmer, kan ikke ankes.

Det er også andre domstoler
Det finnes også noen domstoler som bare dømmer i spesielle saker. Et eksempel er Arbeidsretten, som behandler arbeidskonflikter.

Du kan få vite mer på: www.domstol.no og www.norge.no eller telefon 800 30 300 og på www.nyinorge.no