Barn kan få ekstra hjelp på skolen

Hvis barn trenger det, kan de få ekstra hjelp på skolen. Det kaller vi spesialundervisning.

 

Noen barn trenger mer hjelp enn andre på skolen. Det kan for eksempel være barn som ser dårlig. Barn kan også ha andre problemer som gjør det vanskelig for dem å lære. Skolen skal finne ut om et barn trenger ekstra hjelp. Det står i loven. Foreldre kan også kreve at skolen skal finne ut hva barnet deres trenger. Da må skolen gjøre en undersøkelse.

Alle har like mange timer
Hvis skolen mener at barna trenger hjelp, kan skolen snakke med PP-tjenesten. Det betyr Pedagogisk-psykologisk tjeneste. PP-tjenesten er spesialister på å hjelpe skolebarn. De kan finne ut hvordan barn med forskjellige problemer kan lære mer.

PP-tjenesten gjør en sakkyndig vurdering av hva barnet trenger. Det betyr at en person som har spesiell utdanning til det, snakker med barnet. Denne fagpersonen kan si om barnet trenger ekstra hjelp. Men det er kommunen eller fylkeskommunen som bestemmer hvem som skal få spesialundervisning.

Foreldre kan kreve at skolen skal finne ut hva barnet deres trenger.

Spesialundervisning betyr at barnet får ekstra mye hjelp. Det er lærere på skolen som gir spesialundervisning. Det kan også være en assistent som hjelper til. Barna kan få spesialundervisning sammen med klassen sin, eller i et eget rom. Barn som får ekstra hjelp, skal ikke ha flere timer enn de andre elevene. Det står i loven.

Hva skjer med de minste?
Barn kan også ha rett til spesialundervisning før de begynner på skolen. Hvis et barn for eksempel hører dårlig, kan barnet få hjelp. Også barn som ikke går i barnehage, har rett til hjelp. Foreldrene kan be om spesialundervisning til barnet sitt. Når vi skal finne ut om et barn trenger spesialundervisning, må en fagperson snakke med barnet. Fagpersonen finner ut hva barnet trenger.
Barnehagen kan også be om spesialundervisning til barnet. Men da må foreldrene gi tillatelse først. Barnehagen kan ikke sjekke barnet uten at foreldrene sier ja til det først.