Kvinner og menn skiller seg

 
Skilsmisse betyr at du ikke er gift lenger. Ekteskapet er slutt. Men hva må du gjøre hvis du vil skille deg?

 

Før du kan skille deg, må du har vært separert i ett år.

Separasjon betyr deling. Det betyr at mann og kone ikke bor sammen lenger. Separasjonen kommer før skilsmissen. Separasjon gir oss tid til å tenke. Vi trenger tid til å bestemme oss for om vi virkelig vil skille oss. Etter ett år kan både mann og kone kreve skilsmisse.

Du kan få separasjon selv om mannen eller kona ikke vil. Det er nok at én av ektefellene vil ha separasjon. Du må sende søknad til Fylkesmannen. Du er fremdeles gift selv om du er separert. Det står i loven. Det betyr at ektefellene kan flytte sammen igjen når de vil. Da er separasjonen slutt, og du er fremdeles gift. Men det betyr også at du ikke kan gifte deg på nytt mens du er separert.

Du kan få separasjon selv om mannen eller kona ikke vil.

De med barn må snakke sammen
Alle som har barn under 16 år, må til mekling før de kan få separasjon eller skilsmisse. Meklingen skjer hos godkjente meklere. Loven sier at vi må tenke på barna når vi vil skille oss.

I en skilsmisse skal vi spørre barn som er mer enn sju år gamle om hvem av foreldrene de vil bo hos. Foreldrene som vil skille seg, må snakke med familievernkontoret i kommunen om hva som er best for barna. Hvis foreldrene ikke blir enige ved en skilsmisse, vil en dommer i tingretten bestemme blant annet hvor barna skal bo. Dommeren vil også bestemme hvem som skal ha foreldreansvar og samværsrett.

Hva skjer etterpå?
Du trenger ikke å si hvorfor du vil skille deg. Du trenger heller ikke å spørre om lov fra mannen eller kona. Det er nok at én av ektefellene vil skille seg. Men du må ikke ha bodd sammen med ektefellen i det året separasjonen varte. Da blir separasjonen ugyldig. Da må du vente før du kan få skilsmisse. Søknaden sender du til Fylkesmannen.

Når du har fått skilsmisse, kan du gifte deg på nytt. Men du må vente til skilsmissen er endelig. Det betyr at du og ektefellen har fått beskjed fra Fylkesmannen eller domstolen.

Skilsmisse ved lovbrudd

Domstolen kan gi skilsmisse hvis for eksempel mannen har prøvd å drepe kona eller barna, eller har mishandlet dem alvorlig.

Det er ikke lov å gifte seg med nær familie, for eksempel bror og søster. Hvis ektefellene er foreldre og barn, eller søsken eller halvsøsken, kan de kreve at ekteskapet blir oppløst.  Hvis ingen av ektefellene gjør noe, skal fylkesmannen reise sak for å oppløse ekteskapet.

Du kan kreve skilsmisse hvis ektefellen har giftet seg med en annen uten å ha skilt seg fra deg først.

Faktaboks 1:

Hvordan skiller jeg meg?

Dette må du gjøre hvis du skal skille deg:

1. Mekling
Ektefeller med barn under 16 år skal møte til mekling før separasjon eller skilsmisse. Alle som er gift og har barn under 16 år, må ha gyldig meklingsattest før fylkesmannen gir separasjon eller skilsmisse.

2. Separasjon
For å få separasjon må du sende søknad til Fylkesmannen.

Du må sende vigselsattest sammen med søknaden. Hvis du har barn under 16 år, må du også sende meklingsattest.

Så lenge du er separert, er du fortsatt gift.

3. Skilsmisse
Ett år etter at du har fått separasjon, kan du kreve skilsmisse. Du må sende søknad til Fylkesmannen.

Faktaboks 2:

Mekling

Alle som har barn under 16 år og vil skilles, må til mekling. En godkjent mekler kan du finne på alle familievern- og familierådgivningskontorer. Men også andre kan være meklere. Det er for eksempel prester og advokater, de som jobber på sosialkontoret og andre. Fylkesmannen kan fortelle deg hvor du finner godkjente meklere.