– Innvandrere forstår ikke barnevernet

Forsker sier barnevernet og innvandrerfamilier misforstår hverandre.

Øyvin Christiansen og Norman Anderssen er forskere ved Universitetet i Bergen. De har intervjuet 87 ansatte i barnevernet. De har også sett nærmere på 109 barnevernsaker der barna ble tatt fra foreldrene sine. Halvparten av foreldrene var enige med barnevernet. Men arbeidet med innvandrerfamilier er spesielt vanskelig for barnevernet, mener forskerne.

– Det handler om hva man skal akseptere og ikke, og om hva som er kultur og hva som ikke er det, sier Christiansen til forskning.no.

Han har sett at det ofte er språkproblemer i sakene. Noen innvandrere synes også det er vanskelig å forstå at barnevernet kan ha makt over familien.

Det handler om hva som er kultur og hva som ikke er det.

Må forstå kultur
Barnevernet har fått mye kritikk for hvordan de jobber med innvandrerfamilier. Men også innvandrerne må gjøre mer for forstå norske regler, mener forskerne.

Christiansen forklarer at det norske barnevernet er annerledes enn institusjonene de har i USA og Storbritannia. I Norge er det lettere å få hjelp. Men det betyr også at barnevernet snakker med flere familier. Det kan skremme noen innvandrere.

Indisk krise
Tidligere i år fikk et indisk par i Stavanger problemer med barnevernet. Indias største tv-kanal intervjuet dem. Kanalen heter New Dehli Television.

Foreldrene sa til tv-kanalen at de ikke hadde gjort noe galt. De sa at barnevernets ikke forstår kulturforskjeller. Men senere fortalte faren at moren hadde psykiske problemer. Det kom ikke fram i programmet på den indiske tv-kanalen.

– Det er vanlig i slike saker at vi bare får den ene siden av historien. Det er fordi barnevernet har taushetsplikt, sier Christiansen.

Ordforklaringer
Barnevernet
Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke klarer det alene, skal barnevernet hjelpe til. Barnvernet finnes i alle kommuner.     dictionary     

Psykisk som gjelder tankene, sjelelig, som gjelder sjelelivet     

Taushetsplikt loven sier at personer som har taushetsplikt ikke skal si til andre hva dere har snakket om. For eksempel har leger taushetsplikt om sine pasienter