Verden Rundt

En usikker fremtid møter tvangsutsendte barnefamilier i Afghanistan. Forsker mener asylpolitikken i Europa og Skandinavia er kritikkverdig
Foto: Flickr
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Urpremiere: «Ganu fɔlɔ donkɛ» (Historien om mitt liv) - 07.10.2024 Statsbudsjettet: Røde Kors reagerer kraftig på kvoteflyktning-tall - 07.10.2024 Leo Ajkic får utmerkelse fra Nobels Fredssenter - 06.10.2024 Grekere raser mot fabrikert nyhet En makedonskættet student som bodde i den greske […]

Grekere raser mot fabrikert nyhet

En makedonskættet student som bodde i den greske byen Thessaloniki mistet livet etter å blitt banket opp av høyreekstremister, meldte det makedonske nyhetsbyrået MINA for noen uker siden.

Aleksandar Samardziev skal ha blitt ”truet til å skifte til et mer greskklingende navn” på den lokale politistatsjonen. Når dette ikke hjalp tok representanter for det høyreekstreme greske partiet ”Gyldent Daggry” loven i sine egne hender. Samardziev ble banket opp til han ble liggende livløs.

Nå viser det seg at nyheten om navnebyttenekten med de dødelige konsekvensene var oppspinn, ifølge TV-kanalen Sky. Flere greske politikere og myndighetspersoner reagerer sterkt mot det de kaller for en ”utilgivelig nyhetsmanipulasjon”.

– Vi ser alvorlig på dette, og kommer til å ta saken opp med de høyeste relevante europeiske medieinstansene, sier en kilde i det greske utenriksdepartementet til TV-stasjonen.

Egyptisk avis karikerer mot karikaturer

Tegnerne i den egyptiske avisa Al-Watan har startet sin egen motstandskamp mot Vesten. Formålet er å bekjempe antiislamske filmer og karikaturer ved hjelp av karikaturer rettet mot det vestlige samfunnet.

En av tegningene viser et par briller hvor tvillingtårnene i World Trade Center som står i flammer, kan ses gjennom brilleglassene.

– Tegningen forteller om hvordan de vestlige ser på arabere. De i vesten dømmer oss kun ut ifra det som skjedde i USA 11. september 2001, sier tegner Khaled Abdelkhalek til NRK.

Spansk kan bli ”uoffisielt andrespråk” i USA

En stadig økning av spanskspråklige innvandrere, samt at flere amerikanere lærer språket gjør at spansk kan bli USAs uofisielle andrespråk, særlig i akademia og offentlig administrasjon, skriver nettstedet languagepolicy.net

– Kun hindi og kinesisk snakkes av flere på verdensbasis, selv om engelsk er hele verdens forretnings- og arbeidsspråk, argumenterer nettstedet.

I USA er samtidig diskusjonen om det spanske språkets fremtid preget av om skoleverket skal satse på språket som et morsmålsundervisningstilbud, eller som et fremmedspråk.

– Siste alternativ fremmes sterkt i konservative politiske kretser, som ser sitt snitt til å bevare USAs engelskspråklige, protestantiske og angelsaksiske kulturelle identitet, noe som sees på som en selvfølge, sier sosiolog Alejandro Portes til nettstedet.

3,7 millioner afghanere vendt hjem

Opptil 3,7 millioner krigsflyktninger fra Afghanistan har vendt hjem de siste tiårene. Og stadig flere vender hjem i regi av det frivillige repatriasjonsprogrammet som FNs høykommisjonær for flyktninger (UNHCR) har i landet, skriver The Express Tribune.

Ifølge kommisjonær i Baluchistan-området, Tayba Sharif, gjør FN-systemet sitt ytterste for å lette de hjemvendte flyktningers byrde.

– Vi, i samband med afghanske myndigheter, må sørge for helse, utdanning, og andre grunnleggende fasiliteter.

Khazmi Murtafa, representant for de hjemvendte afghanske flyktninger fra Iran og Pakistan, sier til avisen at repatrieringsprogrammet er avhengig av at folk føler seg trygge i Afghanistan.

– Regjeringen har lovet ytterliggere tiltak utover de 63 planlagte flyktninglandsbyer i de sikreste områdene i Afghanistan. Vi håper antallet sikrere soner blir flere, slik at flere kan komme tilbake frivillig og bli gjenforent med sine nærmeste.