Verden Rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Hans Dahle hedret med Lokalradioprisen - 18.03.2024 Gir ut Karsten og Petra-bok om å feire eid - 17.03.2024 Oslo rådhus inviterte til historisk fastebruddsmiddag - 16.03.2024 Boikottet skolestart Bosnisk-muslimske foreldre i landsbyene Vrbanjci og Konjević Polje krever slutt på etnisk delte fag. Nå […]

Boikottet skolestart 
Bosnisk-muslimske foreldre i landsbyene Vrbanjci og Konjević Polje krever slutt på etnisk delte fag. Nå har en aksjonsgruppe gått i bresjen og holdt tilbake sine barn fra skolestart i starten av september, melder nettstedet balkaninsight.com.

I Bosnia er skoleverket blitt etnisk segregert som følge av borgerkrigen på 90-tallet. Enkelte fag, som oftest realfagene, er imidlertid definert som nasjonale fag, hvor læreplanen er lik for alle elever, uansett etnisitet. Avtalen om nasjonale fag sikrer dermed etniske minoritetselevers rettigheter (f. eks bosniske muslimer og kroatere i et serbiskdominert område, og viceversa).

Aksjonsgruppen mener innføringen av nasjonale fag i den serbiskdominerte delen av Bosnia er ikke-eksisterende, men får ikke medhold av utdanningsminister Goran Mutabdzija.

Theresa May
Foto : UK Home Office

– Utdanningsmyndighetene er i gang med å få gjort ordningen allmengjeldende i hele landet. Ting tar tid, spesielt siden læreplaner er bestemt før begynnelsen av skoleåret og ikke kan endres underveis, sier han til avisen Oslobodjene.

Vil ha penger av utlendinger
Koalisjonen i Storbritannia opplever uenighet etter at den konservative innenriksministeren Theresa May kunngjorde at utlendinger fra enkelte land må betale et stort depositum før de kan besøke landet. Den foreslåtte bestemmelsen gjelder blant annet India, Pakistan og Nigeria. Liberaldemokratenes Vince Cable sier han frykter den nye bestemmelsen kan skade Storbritannias forhold til andre land.

Innenriksminister May har foreslått at besøkende fra sju “høyrisikoland” må betale inn en garantisum på i underkant av 30 000 kroner som de mister hvis de blir i landet utover visaperioden.

– Den måten enkelte av kollegene våre i koalisjonen har fremstilt depositumet på har vært en negativ måte å si til alle som kommer hit at de må betale inn en svært stor sum, sier Cable fra Lib.dem til BBC 4.

Ifølge avisen The Telegraph mener Cable at May bør trekke forslaget tilbake.

Krever svar om overvåking
Brasilianske og mexicanske myndigheter ber USA forklare påstander om at amerikansk etterretning har overvåket presidentene i de to latinamerikanske landene, skriver Aftenposten.

USAs ambassadør i Brasil er blitt kalt inn på teppet, og fått beskjed om å levere en skriftlig forklaring. Opplysningene om overvåkingen stammer fra dokumenter som den amerikanske varsleren Edward Snowden har lekket til pressen.

– Fra vårt synspunkt er dette en utillatelig og uakseptabel krenkelse av Brasils suverenitet, sier landets utenriksminister Luiz Alberto Figueiredo om den påståtte overvåkingen.

Frykter matkrise i Zimbabwe
Utbredt sult truer millioner av mennesker i Zimbabwe, advarer FN. 2,2 millioner mennesker på landsbygda kommer til å trenge mathjelp frem mot neste år, ifølge Verdens matvareprogram.

Krisen forklares med dårlig vær, lite tilgjengelig og dyrt såkorn og gjødsel og forventede høye priser på mais, på grunn av den dårlige høsten.

– I mange distrikter, særlig i sør, var høsten svært dårlig og folk sliter allerede nå med å få matreservene de har til å holde, sier Sory Ouane, WFPs landsjef i Zimbabwe, ifølge en pressemelding på WFPs hjemmesider.