– Tier om de skyldige

 
Foto: flickr.com
Når Chiles president, Sebastian Piñera (bildet), taler til det chilenske folk i forbindelse med 40-årsmarkeringen av kuppet, har han blitt bedt om ikke å nevne de "indirekte skyldige".
0Shares

– Fortsatt innehar mange av Pinochets betrodde viktige posisjoner i chilensk samfunnsliv, forteller Benedicte Bull (bildet), leder for Norsk nettverk for Latin-Amerikaforskning (NorLARnet) ved Universitetet i Oslo til firfagbevegelse.no.

– En konstant kamp har foregått for å få militæret til å frigi dokumenter om hva som skjedde under diktaturet. Men fortsatt gjenstår mye. Mange mener for mye har blitt tilgitt i Chile i årenes løp. Politikerne har vært redde for å gå inn i alle de grove hendelsene fra Pinochet-tida, sier hun videre.

Et privatisert samfunn
I 2006 mobiliserte chilenske studenter til en stor demonstrasjon der de forlangte et mer rettferdig utdanningssystem og mer likhet mellom offentlige og private skoler.  Og til tross for en markant reduksjon i fattigdom de siste årene, er det fortsatt store ulikheter i samfunnet.

Foto : sum.uio.no

– For vanlige chilenere er det fortsatt vanskelig å bevege seg mellom lavere og høyere middelklasse. Forskjellen i inntekt mellom en lavtlønnet lærer og en tannlege kan være på bortimot 20 000 kroner i måneden, påpeker Bull.