– En mørk dag i Chiles historie

 
Foto: Biblioteca del Congreso Nacional de Chile
11. september 1973 ble Chile utsatt for et militærkupp. Årene som fulgte var grusomme for flere tusen chilenere. Nå har det gått 40 år siden hendelsen, og dette vil Radio-Latin Amerika markere på Sagene Samfunnshus.
0Shares

– 11. september 1973 er en mørk dag i Chiles historie. Etter det blodige militærkuppet hvor president Salvador Allende ble drept, var det slutt på demokratiet i landet. Flere tusen ble drept og forfulgt i årene som fulgte, alle politiske partier ble forbudt og diktator Augusto Pinochet satt ved makta i nesten 20 år, sier Hans Dahle, daglig leder i Radio Latin-Amerika i en pressemelding.

Radio Latin-Amerika har alltid vært opptatt av situasjonen i Chile, og startet som en solidaritetsradio, spesielt siden flere av radioens medarbeidere ble forfulgt og torturert under Pinochets regime.

– Viktig å huske
Radio Latin-Amerika har flere tusen chilenske lyttere i hele Norge, med hovedvekt fra Oslo. Og i den anledning har det vært et sterkt ønske om å markere den tragiske hendelsen for 40 år siden.

– Folk bør komme på Sagene samfunnshus, onsdag 11. september, fordi det er viktig å huske på de forferdelige hendelsene som skjedde. Videre ønsker vi å være takknemlige for all solidaritet, og den generøse politikken fra Norge som tok i mot mange flyktninger fra Chile.

Markeringen er et samarbeid mellom Radio Latin-Amerika, Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) og Latinamerikansk Forening ved Universitetet i Oslo.

Kulturelle innslag
Sagene samfunnshus åpner dørene kl. 19.00, og inngangen vil være gratis. Markeringen vil inneholde mange forskjellige innslag.

– Gjennom dikt, musikk og taler vil vi hedre minnet til ofrene under diktaturregimet. Vi vil også fortelle historien kort igjennom bruk av video, for publikum som ikke vet så mye om selve hendelsen i 1973. Vi håper at så mange som mulig tar turen, avslutter Dahle.