Ny bok skal hjelpe familiene til au-pairer

Mange norske familier har en au pair som hjelper til i familien. Særlig familier med små barn har au pair. Men det kan bli mange problemer hvis familien vet for lite om hva en au pair skal gjøre og ikke gjøre
Foto: Ann Larie Valentine
Mange familier vet ikke nok om au-pairer. Derfor gir Norsk Folkehjelp og Fagforbundet nå ut en håndbok for familiene.

 

Håndboken kom for noen uker siden. Her kan familier lese om hvilke rettigheter au pairer har. De kan også lese om hva au pairer må gjøre og hva familien må gjøre. Boken kan være en hjelp hvis det blir konflikter.

– Mange av familiene som får au-pairer vet ikke nok om. De vet ikke hva som er historien bak, hva au pairen har rett til og hva de kan forvente. Det har ført til at mange au pairer har vært uenige med familiene sine. Det har også ført til at au pairer har blitt utnyttet. Det sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Bli kjent med rettigheter
Fagforbundet og Norsk Folkehjelp driver også Au Pair Center. Det er et uavhengig rådgivingssenter for au pairer og vertsfamilier. Der har de også søndagskafé med aktiviteter, selvforsvarskurs og kurs i forhandling. De snakker også om kvinners deltakelse i samfunnet.

Liv Tørres
Foto : Pressebilde

Det er viktig at au-pairene vet om rettighetene sine, men minst like viktig at vertsfamiliene gjør det.

Senteret har vært der siden 2012. De som jobber på senteret har sett at au pairer og familiene deres trenger mye informasjon og rådgiving.

mette nord
Foto : Fagforbundet

– Det er viktig at au-pairene vet om rettighetene sine, men minst like viktig at vertsfamiliene gjør det. Det er de som er den sterke parten. Det har vært vanskelig å få informasjon ut til vertsfamilier med informasjon, derfor har vi laget denne håndboken, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

På norsk og engelsk
Håndboken kommer både på norsk og engelsk. Du kan finne boken hos politiet, hvor au pairene henter sine oppholdstillatelser. På den måten håper Norsk Folkehjelp å nå fram med informasjonen til både au pairer og vertsfamilier.

Fakta: 

Au pairenes plikter og rettigheter. Au pairer

• Skal være en del av familien på kulturutveksling
• Skal bidra med lett husarbeid og barnepass
• Skal ikke jobbe mer enn 5 timer per dag, maks 30 timer i uka
• Har krav på en fridag i uka og 25 dager ferie per år
• Skal ha eget rom
• Skal tjene 5400 kroner per måned, i tillegg til fri kost og losji
• Skal ha betalt norskkurs

Au pairer kan være i Norge i ett eller to år. Antallet au pairer økte fra 691 til 3025 i perioden 2000-2013.