Prosjekt tilbyr fysisk aktivitet hele året

Aktiv ungdom på Stovner

Samler bydelsungdommen: En knippe av årets unge som har deltatt i Aktiv Ferie og Fritids utflukter. Fra venstre: Celine (14), Luvleen (16), Farida (13), Lamin (16) og Sebastian (14, fotografert på gulvet).
Foto: Claudio Castello
Stovnerungdommen stortrives med tilbudet Aktiv Ferie og Fritid, og de ansvarlige ildsjelene håper på videre driftshjelp.

I sommer fikk flere titalls ungdommer fra bydelen bli med til Hudøy, i nærheten av Tønsberg, for å tilbringe årets siste sommerferieuke på et idyllisk sted som i over hundre år vært feriekoloni.

Ferietilbudet, som hovedsaklig er rettet mot ungdom og barn, drives av ansatte i Bydel Stovner med støtte fra Barne- , likestillings- og inkluderingsdepartementet.

– Gjennom hele året har vi små stunts og setter mye fokus på en aktiv hverdag. Alt vi setter i gang skal ha med fysisk aktivitet å gjøre. Ved å gjøre aktivitetene lystbetonte opplever vi at ungdom lett rører på seg fremfor å sitte hjemme å «game» eller bare glo på en skjerm, sier Trude Tangen Fjeld, ungdomskonsulent i Oppvekstavdelingen, seksjon fritid ved bydel Stovner.

Satser på aktivisere de unge: Bedre med turer og samvær enn at man sitter hjemme foran PCen, mener Trude Tangen Fjeld, ungdomskonsulent i Oppvekstavdelingen, seksjon fritid ved bydel Stovner.
Foto : Claudio Castello

Turgåing er fast hvert år. Ungdommene får også vite om helse og ernæring, og hvordan man skal ivareta kroppen ved utfordrende aktiviteter.

Statistikk fra SSB viser at det er store forskjell i levekår og helse innad i Oslo. Bydelen i Oslo Vest har betydelig lengre levealder enn de øvrige bydelene. Annen forskning har vist at forskjellene i Oslo i lang tid har vært på nivå med forskjellene mellom fattige og rike områder i USA og Storbritannia. 

– Gode minner
Ungdommene Utrop møtte på Stovner bilbliotek noen uker etter turen kunne fortelle om gode sommerminner, og ikke bare fra Hudøy, men også fra en sensommertur til Besseggen i Jotunheimen. Farida (13), Sebastian (14), Lamin (16), Luvleen (16) og Celine (14) bor alle i bydelen og har benyttet seg av Aktiv Ferie og Fritids sitt tilbud.

– For det første var dette veldig spennende, siden vi traff andre som bor i bydelen. Jeg følte meg inkludert uten press, og dessuten er det også greit å ha turer til en rimelig pris. Ikke alle foreldrene her i bydelen har råd til ferie. Og så er dette tiltaket viktig som myteknusing, siden vi ofte hører om «late østkantundommer» som ikke driver med fysisk aktivitet. Vi er jo beviset på det motsatte, sier Luvleen.

Ungdommene som dro til Hudøy ga fra seg frivillig IPad, telefon og andre elektroniske dupeditter, ifølge Tangen Fjeld. Det syntes 16-årige Lamin var helt greit.

– Når man er på Hudøy, får man et pusterom fra hverdagen, og så kan man fokusere på aktivitetene på feriekolonien.

Laget «reisesak»
Skriveglade Farida laget reisesak om sin opplevelse fra fjellturen på Besseggen, som ble avholdt i forsommeren, mens Luvleen følte seg såpass inspirert at hun likegodt maste foreldrene sine til en helgetur rundt området.

– Vi klatret ikke, slik jeg gjorde med ungdomsgruppen, men gikk en del rundt og hadde det morsomt, sa Luvleen.

– For meg var det første gang på fjelltur, og gjøre noe som var såpass fysisk krevende, så jeg følte jeg måtte skrive om opplevelsen, sa Farida like kjapt etter.

Turer hvert år
Årlig mottar prosjektet 700.000 kroner for å bedre livskvalitet og helse blant ungdom på Stovner.

– Turgåing er fast innslag hvert år. I tillegg får ungdommene vite mer om helse og ernæring, og hvordan man skal ivareta kroppen gjennom utfordrende aktiviteter som fjellturer og langturer.

Både gjennom Groruddalssatsingen og det man får via driftsmidler fra departementet klarer man å holde prosjektsatsingen flytende.

– Signalene vi har fått er at vi skal fortsette å få til denne satsingen, og at Stovner bydel vil fortsette å være en prioritet. Vi skulle gjerne hatt mer, slik at vi kunne nå frem til enda flere ungdommer i bydelen, men er på en måte prisgitt riks- og lokalpolitikerne som styrer. Vi er helt avhengige av disse midlene, for ellers hadde vi knapt kunnet tatt med ungdommene til nærmeste idrettshall, sier Tangen Fjeld videre.

Om knapt noen uker er det uansett duket for nye aktiviteter.

– Vi skal da ha en gjeng på badeland i Asker og noen som skal på klatreferie i Vestfold. Vi ser jo helt klart frem til dette, sier hun.

FAKTA

Om Aktiv Ferie og Fritid

Helårig aktivitetstilbud siden 2010.

Aktiviteter:
– Hele vinterferien (blant annet alpint med gratis utstyr)
– To uker i sommerferien. Fjelltur og ukestur til Hudøy, samt skatepart. 
– Ti helgeturer i året
– Aktiviteter i høstferien med fokus på idrett
– Turer til badeland og klatrepark
– 1500 deltakere i året
– Fire ansatte