SSI-talsmann: – Tenketank bør beklage

Å koble folk som Ayaan Ali Hirsi og Maajid Nawaz til "anti-muslimsk-ekstremisme" blir helt feil, er tonen fra SSIs Shakeel Rehman.
Foto: Claudio Castello
Tenketanken Southern Poverty Law Centre (SPLC) i USA har skapt kontrovers ved å skrive at de kjente islamkritikerne Maajid Nawaz og Ayaan Hirsi Ali er "anti-muslimske ekstremister". – De bør beklage, mener Shakeel Rehman i den norske gruppa Senter for sekulær integrering (SSI). 

 

Southern Poverty Law Centre (SPLC), som har hovedkvarter i Alabama og ofte brukes som faginstans når det gjelder ekstremisme, laget i høst en Feltguide, som er ment å gi informasjon særlig til fagfolk. Den ble lagt ut på SPLCs nettside i slutten av oktober og har siden fått mye kritikk.

I guiden finnes en liste som identifiserer 15 forfattere, forskere og samfunnsdebattanter, og gir en kort beskrivelse av hver av dem.

På listen står blant annet Maajid Nawaz, leder av tenketanken Quilliam Foundation, og Ayaan Hirsi Ali, en somalisk-født eks-muslim og menneskerettighetsaktivist. At de to har havnet på samme liste som amerikanske konspirasjonstenkere som Frank Gaffney og Daniel Pipes, har falt mange tungt for brystet. Blant annet har man på nettstedet change.org laget et opprop for at de to kjente navnene skal fjernes fra listen.

Jeg har fortsatt tillit til SPLC, men de burde beklage til Nawaz og Ali.

– Ved å ta med liberale reformister og menneskerettighetsaktivister på listen over “anti-muslimske” ekstremister har Southern Poverty Law Center valgt å kneble viktige stemmer som representerer marginaliserte grupper. Og med dette også utilsiktet akseptert de mest fundamentalistiske islam-tolkningene, som står utenfor liberale og humanistiske verdier, heter det i nett-oppropet.

Agitator
Nawaz beskrives blant annet som en notorisk anti-muslimsk agitator, og som “langt mer opptatt av selvpromotering og penger enn av ideologisk debatt”.

Sistnevnte punkt er talsperson for Senter for sekulær integrering (SSI), Shakeel Rehman, sterkt uenig i. Han mener Nawaz og Ali er ekstremismebekjempere og ikke islamhatere.

– SPLC gjør en viktig jobb i å identifisere hatefull retorikk og konspirasjonsteorier mot minoriteter, særlig muslimer. I et demokrati må udemokratiske aktører og retorikk konfronteres, noe som gjelder både islamister og antimuslimer.

Likevel er det å ha med Maajid Nawaz og Ayaan Hirsi Ali ganske feil, ifølge SSi-talspersonen.

– Jeg synes de er for strenge med Majid Nawaz og Ayaan Hirsi Ali. Disse to skulle aldri ha vært med på denne listen.

– Hvorfor blir interne islamkritikere båssatt som islamhatere?

– SPLC mangler tydeligvis erfaring på dette feltet. Det er generelt veldig lite religionskritikk i de muslimske miljøene pga en følelse av religiøs og moralsk overlegenhet. Moskémiljøene går i en mer konservativ retning og står også bak sterkt sosialt press. Kritikere blir fort definert som fiender. Særlig islamistene er raske med å sette kritikere i en negativ bås. Derfor trenger vi de få selvkritiske stemmene som finnes internt. SPLC gjør muslimene en bjørnetjeneste når de ikke ser forskjell på konspirasjoner og hat og legitim kritikk.

Burde beklage
– Hva gjør denne polemikken med troverdigheten til SPLC?

– Når det gjelder denne feltguiden, viser de at de ikke har god nok innsikt i islamdebatten og blander viktige stemmer med konspirasjonsteoretikere. Samtidig gjør SPLC mye bra, så jeg har fortsatt tillit til dem, men de burde beklage til Nawaz og Ali.

Fra SPLCs side forklarte man feltguiden som et innspill på det man ser på som økende hat mot muslimer, spesielt i USA, da den først ble publisert 25 oktober.

– Vi håper journalister vil bruke denne veiledningen for å lære mer om disse ekstremistene og skaden de påfører samfunnet, slik at de videre enten kan nekte dem offentlige diskusjonsplattformer eller være bedre forberedt til å utfordre disse gruppenes hatefulle retorikk og feilinformasjon, skrev senteret på sin hjemmeside.

Tok til motmæle
Majiid Nawaz selv reagerte kraftig på rapporten allerede et par dager etter at den kom ut og betegnet konklusjonene om ham som en “monumental mangel på forståelse”.

Da Yahoo News tok kontakt med Heidi Beirich, leder for etterforskningsprosjektet ved SPLC, sa hun at Nawaz sprer konspirasjonsteorer om at muslimer infiltrerer steder som Scotland Yard og tv-kanaler.

– Den slags prat er ikke det vi ønsker at folk skal diskutere når de debatterer muslimer. Dette er konspirasjonsteorier, og det er farlig å fremstille det som at en hver muslim i bunn og grunn er en infiltratør, sa hun til nyhetsnettstedet.

Beirich sa at Nawaz’ retorikk nører opp under anti-muslimsk hat som oppfordrer folk til å se på muslimer ikke som individer, men som del av “et slags hemmelighetsfullt, farlig nettverk”.