Vil nå innvandrerhomoer

Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) ønsker å ansette en person som skal jobbe med å nå flere homofile og lesbiske med innvandrerbakgrunn.

LLH har søkt Barne-og likestillingsdepartementet om midler til en fast stilling i Skeiv Verden, som hittil har blitt drevet av ildsjeler på frivillig basis. Skeiv Verden er en gruppe og en sosial arena for mennesker med innvandrerbakgrunn som opplever forelskelse, seksualitet og tiltrekning til en av samme kjønn. Det spiller ingen rolle hva man definerer seg som.

– NOVA-undersøkelsen fra 1999 viste at homofile med innvandrerbakgrunn er overrepresentert når det gjelder å være suicidale, sier leder i LLH, Jon Reidar Øyan.
Til høsten foreligger nye tall fra en undersøkelse basert på svarene fra 14 000 personer, hvor seksuell orientering og hatvold er blant temaene.

Egne samtalegrupper
Nylig inviterte LLH i Oslo og Akershus andre homoorganisasjoner til et møte for å diskutere hvordan man kan bedre levekårene til lesbiske og homofile med innvandrerbakgrunn. Hans-Olav Teigland fra Helseutvalget for homofile tok til orde for å opprette egne samtalegrupper. Rekrutteringen mente han kunne skje via nettverket til Skeiv Verden eller via annonsering på nettstedet Gaysir.

– Vi bør dra på fester til Skeiv Verden og invitere folk til å melde seg på, sa han.
Teigland ville også ta kontakt med den anonyme, homofile muslimen som har skrevet to kronikker om hvordan han har det i Aftenposten.

Andre påpekte at det var viktig å være klar over at det finnes mange ulike målgrupper blant dem man ønsket å nå, og at man heller ikke må glemme majoriteten av innvandrere.

– Vi vil jo påvirke holdninger, ble det sagt.

Mye felles
LLH-leder Jon Reidar Øyan fortalte at organisasjonen hadde lært mye av den kvasse språkbruken de benyttet i invitasjonene som ble sendt ut i forkant av en demonstrasjon i Oslo mot hatvold i fjor sommer. Flere organisasjoner truet med å trekke seg etter formuleringer som etterlot inntrykk av at homofile kun ble utsatt for hatvold av innvandrerungdommer.
Andreas Nilsson mente etniske minoriteter og seksuelle minoriteter hadde mye til felles.

– Det handler om alles rett til kjærlighet og likebehandling, sa han.
Leder for Skeiv Ungdom, Kari Helene Skog, fortalte om en sjelden høy grad av gjenkjennelse under et møte om islamofobi på Universitetet i Oslo.
– Jeg kjente meg veldig igjen da to jenter fra Pakistansk Studentersamfunn snakket om sine erfaringer med usynliggjøring og at de bare blir sett på som noen med hijab.

Stort møte
Skog advarte mot kun å bruke begrepene homofile og lesbiske om dem man ønsker å nå.
– Mange som føler seksuell tiltrekning mot en av samme kjønn definerer seg nødvendigvis ikke som homofil eller lesbisk, sa hun.
Deltagerne på diskusjonsmøtet ble enige om å invitere et bredt spekter av minoritetsorganisasjoner til et møte for å få flere innspill om hva som bør gjøres for å bedre levevilkårene til homofile og lesbiske med innvandrerbakgrunn.
Det ble også tatt til orde for å utarbeide informasjonsmateriell på ulike språk.