Manuela møtte enslige asylbarn

Da barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen åpnet Eidsvoll omsorgssenter for barn møtte hun mange kreative beboere.

Eidsvoll omsorgssenter for barn er det første omsorgssenteret i landet hvor barnevernet har ansvaret for å ta vare på og gi omsorg til barn under 15 år, som har kommet alene til Norge.
Først i 2007 ble enslige, mindreårige asylsøkere omfattet av barnevernloven. Tidligere var det utlendingsmyndighetene som hadde ansvaret for disse barna, noe Norge har blitt kritisert for av FN.

Bor på asylmottak
Fremdeles må enslige, mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år bo på asylmottak, uten samme rettssikkerhet eller omsorgstilbud som barnevernet gir. Først i løpet av 2009 er det meningen at barnevernet skal få ansvaret også for disse barna.

Fem avdelinger
I begynnelsen av desember flyttet de første barna inn på omsorgssenteret, som har plass til 30 beboere. Senteret har fem avdelinger som holder til i forskjellige hus rundt et tun. Barna begynner på skolen bare et par dager etter at de flytter inn. Flesteparten kommer fra Sri Lanka, Afghanistan, Irak, Somalia og Eritrea.

Krig og fred
Musa er 14 år og kommer fra Afghanistan. Han bor på avdelingen for de største barna. Musa er en kunstner.
Da barne- og likestillingsministeren åpnet senteret like før jul, ble hun med inn på rommet hans for å se på tegningene han hadde laget. På avdelingens fellesområde henger en annen tegning signert 14-åringen.
Den viser to forskjellige landskap, som er delt av en elv. På den ene siden av elven står et idyllisk hus og det hersker fred og fordragelighet. På den andre siden er det krig og piggtrådgjerder. Tegningen viser stedet Musa kommer fra.

Kreative barn
En av de ansatte kan fortelle at det bor mange kreative barn på senteret. Vedkommende har lang erfaring i å jobbe med barn, men har sjelden opplevd barn som var like glade i å klippe og lime som de nye innbyggerne på Eidsvoll.
Statsråden var også tydelig imponert over det hun så.
– Dette ser veldig bra ut. Vi kommer til å følge med dere og barna videre, sa hun henvendt til de ansatte.

Like rettigheter
Guro Holdhus jobber som miljøterapeut på Eidsvoll omsorgssenter. Hun forteller at en del av barna bodde på Vårli asylmottak i Moss, før de kom inn under barnevernet.
Bemanningen på Vårli var mye dårligere enn på Eidsvoll og boforholdene ble kritisert av barnevernsmyndighetene. Etter at enslige, mindreårige asylsøkere ble omfattet av barnevernloven, har de nå samme rettigheter som andre norske barn.

Bedre forhold
Daglig leder ved senteret, Frank Nerheim, sier reformen medfører at ungene får bedre omsorg enn tidligere.
– De ansatte på Vårli gjorde en god jobb, men de var for få voksne i forhold til antall unger. Nå har det blitt tilført mer ressurser og barna bor i mindre enheter, sier han.
Ifølge Nerheim finnes det ikke mer enn 30 enslige, mindreårige asylsøkere under 15 år i Norge. De blir boende på Eidsvoll til UDI har behandlet asylsøknaden deres, som tar rundt ett år. De som får opphold blir deretter plassert i en fosterfamilie, mest sannsynlig på Østlandet et sted.