Mia Gundersens (under)liv som salgsfremmende objekt

Biografien «Jeg er Mia» er skrevet av Mia Gundersen og Hege Storhaug. Begge har talt innvandrerkvinners sak gjennom blant annet arbeidet i Human Rights Service (HRS). Men enkelte historier som fortelles i boka er ikke feministene verdige.

«Mia Gundersen gikk til sengs med Kjell Inge Røkke» var tittelen i Dagbladet og «Havnet i seng med kjendis» var tittelen i VG. Begge henviste til avsløringene i boka. På spørsmålet om hva som var hensikten med fortelle historien har ikke Gundersen noen gode svar utenom at at den ”forteller ganske godt om det tiåret, og hva som egentlig rørte seg på Theatercafeen, der både han og jeg vanket.”

Skrevet av venn
Storhaug har vært medforfatter av boka og er en god venninne av Gudersen. I Vær Varsom-plakaten 2.3 heter det blant annet: ”Redaksjonelle medarbeidere må ikke ha oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter i forhold til deres redaksjonelle oppgaver.” Men når man skriver bok derimot finnes det ingen begrensninger.

Marit K. Slotnæs i Morgenbladet karakteriserer redaktøren i Aschehoug som ansvarlig. I motsetning til VG og Dagbladet som ble felt av PFU har forlagsbransjene ingen liknende organ man kan klage til. Håndteringen av Jeg er Mia og markedsføringen av Se oss gir til sammen et inntrykk av tabloid slumsing, helt uten folkeskikk, skriver Slotnæs.

En person som ikke har det samme vennskapsforholdet til Mia Gundersen, ville kanskje lettere gått inn i de mer problematiske sidene ved hennes liv og karriere. Ville ikke det også blitt litt mer nyansert? Spør en journalist i Klassekmapen, og Storhaug svarer: – Denne boka er ikke mye unyansert. Den stiller seg lagelig til for hogg for dem som måtte ha uvillige lesebriller på. Men det er klart at om noen skulle gå inn fra utsida, ville den sett annerledes ut. Den ville menneskelig sett blitt betydelig svakere, svarer Storhaug.

Salg i fokus
Boka hadde 6 000 i første opplag og flere eksemplarer skal trykkes. Boka har solgt mer enn forventet så tidlig på høsten, sier bokas redaktør, Halvor Fosli i Aschehoug til Dagbladet. Vi trodde ikke det store salget skulle komme før juletider, så vi må nok ut med et opplag til, sier Fosli.

Det later til at man bretter ut sitt privatliv for å selge mest mulig av boka.

Kjell Inge Røkke mener Dagbladet og VG gjenga de intime skildringene ukritisk. Avisenes journalistikk har etter mitt syn ikke den ringeste offentlige interesse, men fremstår snarere som forhåndsregissert sensasjonsjournalistikk for å skape salgsfremmende oppmerksomhet om boken og avisene, skriver Røkke i klagen til PFU.

Både Dagbladet og VG ble felt av PFU og begge avisene har beklaget oppslagene ovenfor Røkke.

Intimt forhold
Det er ingen hemmelighet at Gundersen var ”høye beskytter” av HRS (Morgenbladet 08.07.2005). Men hva slags kvinnesyn feministene Gundersen og Storhaug har er høyst diskutabelt. Vi kan virkelig lure på hva slags kvinnesyn disse legger til grunn for å frigjøre de undertrykte vandrerkvinnene.