Yousef tester mat her og der: Beirut Fineqi

VENNER: Erlend Elias (t.v.) og Yousef Hadaoui møttes da de delte ut "Gullfisken" i 2019. Siden har de blitt venner. Foto: Christin Aronsen
I denne spalten tester komiker Yousef Hadaoui ut mat på forskjellige restauranter i Oslo

Komiker Yousef Hadaoui er mest kjent som programleder for NRK-serien Svart Humor. Han har også vært programleder for Festen etter Fasten og Idrettsgallaen 2021. Yousef er fast matspaltist i Utrop.

Første restaurantbesøk går til den libanesiske restauranten Beirut Fineqi på Grønlandsleiret 1. I dagens spalte skal Yousef teste maten med stylist, TV-personlighet og kompis Erlend Elias Bragstad.

Erlend Elias og Yousef kommer inn og hilser på restauranteier Jihad Hammoud, og ser på menyen.

Erlend Elias: Jeg lurer på om jeg skal smake på…Hva heter de runde ballene?

Yousef: Falafel. Har du smakt det før?

Erlend Elias: Ja, i 1996 reiste jeg til Midtøsten med NRK for å lage programmet “I Maria og Josefs fotspor på rollerblades”. Da var jeg bare 12 år. Da smakte jeg falafel for første gang, og har ikke spist det siden.  

Erlend Elias klarer ikke å bestemme seg for om han vil ha shawarma eller falafel og ender opp med å bestille litt av hvert.

Å spise med hendene

Yousef: Har du reist mye og testa ut mat i utlandet?

Erlend Elias: Ja, jeg har jo vært på Gran Canaria, hehe! Neida, jeg var en lang periode i India og jobbet på Mor Theresas sykehjem. Da spiste jeg mye mat med lokalbefolkningen, og lærte jeg meg å spise med hendene. Fra samme tallerken som de andre.

Yousef: Jeg hata det. Det er også vanlig i Marokko å spise med hendene fra samme tallerken som de andre, men jeg ville alltid ha min egen tallerken.

Erlend Elias: Og så var det jo sterk mat for en som er vant med brunost og kun hadde hatt litt karri i den hvite sausen til fiskebollene.

Yousef: Såpass ja. Hva er favorittretten din da? 

Erlend Elias: Kald villaks.

Yousef: KALD villaks???

Erlend: Ja, kokt på laubærblad og avkjølt. Med agurksalat, rømme og mandelpoteter. Det er himmelsk. Det er mer sommermat. Når det gjelder vintermat, vil jeg ha salt lammekjøtt med kålrotstappe og potet.

Yousef. Ordentlig norsk husmannskost!

Erlend Elias: Ja, men jeg liker Taco også da.

Erlend Elias forklarer at han spiser villaks og ikke oppdrett, fordi han føler seg bedre av å spise dyr som har hatt et bra liv. Han spiser heller ikke svin.

Bidos og couscous

Yousef: Jeg elsker jo norsk husmannskost jeg også. Kjøttkaker med brun saus og…Men du er jo opprinnelig samisk. Er det noen stor forskjell på vanlig norsk husmannskost og samisk mat?

Erlend Elias: Vår samiske nasjonalrett er “Bidos” som er en suppe, kokt på rein, med deilige grønnsaker, buljong og krydder. Ferske rundstykker til. Det serveres til både til bryllup, begravelser og barnedåp. Til samiske bryllup kan det jo komme mange tusen.

Yousef: Så det er noe alle liker?

Erlend Elias: Ja, og så er det noe som det ikke koster så mye å lage veldig mye av.

Yousef: OK, så det er litt som vår couscous?

Før Erlend Elias rekker å svare blir maten servert. Det er tid for å smake.  De to vennene deler på en tallerken med falafel, kyllingshawarma, hummus, grønnsaker og dressing.

FALAFEL-TALLERKEN: Hos Beirut Feniqia kan du få denne tallerkenen, med hjemmelaget falafel, hummus, pommes fritt, salat og oste-sticks. Foto: Anna A. Oftedal

– Veldig fresht

Falaflene er litt mer crispy enn det Erlend Elias husker å ha spist i Israel. Og litt mindre runde.

Yousef: Hva mener du at disse er da? Firkanta?

Yousef peker på de runde, men litt flate falaflene.

Erlen Elias: Flatere, kanskje?

Yousef: Jeg er ikke no falafelekspert, men jeg er veldig glad i shawarma, så nå skal jeg smake denne kylling-shawarmaen her. Mmm, den er god!

SMAKER LITT: Yousef smaker litt falafel fra Erlend Elias sin tallerken. Foto: Christin Aronsen

Begge er enige om at kylling-shawarmaen er det som smaker best.

Erlend Elias: Det smakte ordentlig middag, og ikke sånn fast-food aktig.

Yousef: Ja, den er ikke tung!

Erlend Elias: Dette er jo veldig fresht!

Yousef: Mmm… det er veldig godt. Jeg elsker at det er hjemmelaget brød, hummus og saus!

Erlend Elias: Ja, det var veldig godt. Jeg tror jeg bruker byen for lite.

Yousef: Du må komme deg ut av Frogner!

Erlend Elias: Jeg bor ikke på Frogner, jeg bor på LA!

Yousef: LA?

Erlend Elias: Ja, Lilleaker.

 

KLAR FEMMER: Yousef synes maten hos Beirut Feniqia er en klar femmer. Han elsket kylling-shawarmaen , og synes at hjemmelaget brød, hummus og saus er et pluss. Foto: Christin Aronsen

 

God mat til en god pris!

Yousef: Hva blir terningkastet?

Erlend Elias: Jeg er veldig kresen, og liker best norsk tradisjonsmat. Men jeg synes det er veldig gøy å smake nye ting, og det var veldig mange deilige smaker her.

Yousef: Hva likte du best da?

Erlend Elias: Brødet, sausene og hummusen var veldig gode. Falaflene var litt tørre, men jeg likte veldig godt smaken på den kylling-shawarmaen. Den var frisk og lett, men jeg likte ikke så godt at det var skinn på kyllingen. Alt i alt, en veldig fin opplevelse.

USIKKER: Erlend Elias understreker at han er mest glad tradisjonell norsk husmannskost, men likte smaken på kylling-shawarmaen, hummus, brød og saus. Falafelen synes han derimot var litt for tørr. Foto: Christin Aronsen.

Yousef: Jeg må si jeg er ikke noe fan av falafel, men jeg synes denne var helt OK. Jeg er veldig glad i kjøtt derimot, og synes kylling-shawarmaen var fantastisk, jeg gir terningkast fem for dette. God mat til en god pris!

Erlend Elias: Hvis han skal få for service han som driver dette stedet, så synes jeg det er en sekser.  Han var veldig hyggelig og ga meg masse komplimenter. Alt i alt, en femmer.