Mat her og der med Yousef: Bürek Factory

GODE VENNER: Toni er en god venn, og dette var en fin stund preget av kjærlighet og gjensidig respekt.
Foto: Anna A. Oftedal
Helt øverst på Grünerløkka finner vi den beste børek-sjappa i Oslo. Og, jeg er ikke tvunget til å si dette, selv om det kanskje ser sånn ut på bildet.
626Shares

Har du smakt børek før? spurte jeg min gode venn Morten.

Ja, svarte Morten og dro frem en plastfolie-pakka brødskive fra frysern.

Se her! Jeg kjøper to- tre børeker i uka fra frysedisken på meny. Tiner dem opp og spiser de til lunsj. Jæskla godt!

Heldigvis så var bare Morten og jeg tilstede under denne samtalen. Hadde en fra Balkan hørt oss, så hadde nok Morten havnet selv i fryseren. For børek kødder du ikke med! Det er mer enn bare brød med fyll, men en matkunst!

 

ØVERST PÅ LØKKA: I Schleppegrells gate 2A ved Birkelunden finner man Bürek Factory.
Foto : Anna A. Oftedal

Når folk fra Balkan så snakker om børek så snakkes det med ære, respekt og masse kjærleik. Hvor kommer børek fra spør du? Ja, det kommer litt an på hvem man spør. Tyrkere, makedonere, albanere, serbere, bosniere, pluss mange flere mener DE startet først, og at DE har den beste børeken i verden.

Selv tør jeg IKKE rangere landene, rett og slett fordi jeg er altfor glad i livet og frykter konsekvensene. Det jeg kan si, er at slik som min venn Morten, så spiser jeg to-tre børek til lunsj ukentlig. Men min børek kjøpes ikke fra kiwi eller meny, jeg tar meg turen til den lille børek-sjappa BÜREK FACTORY i Schleppegrells gate 2A.

VARIASJON: Kjøttdeig og løk, potetgryte, spinat og feta og bare feta, er variantene Bürek Factory har å by på.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Den er ikke dypfryst og «best før» merket. Den er rykende fersk og best av alt hjemmelaget! Det er 6-7 albanske mødre med laaaang børek-erfaring som lager disse fantastisk gode børekene. Jeg kan ikke si annet enn at børeken på Børek factory var som et skudd heroin. Ikke at jeg vet hvordan DET er, men etter første børek måtte jeg ha mer, mer, mer!!

SPINAT OG FETA: Denne varianten med spinat og feta er også populær blant Bürek Factorys stamkunder.

Burek factory er en av mange små selvstendige sjapper på Løkka. De startet opp ifjor sommer og siden da har salget gått så det suser. Sjappa er litt gjemt bort øverst ved Birkelunden.

Så hvis du tar turen bort dit, ikke bli redd når du ser mannen bak disken. Han ser ut som en som kunne spilt diktator eller bankraner i film (Noe han forøvrig også har gjort). Selv om han kan se sint ut, så smiler han egentlig og møter deg alltid med en serviceinnstilt og hyggelig tone. I tillegg supplerer han med artige kommentarer.

Hvis du er en som sliter med å velge mellom mange retter da er du på rett sted. Her er det ikke mye å velge mellom. Det er 4 typer børek på menyen. Du kan velge mellom:

Kjøttdeig & løk
Feta & spinat
Feta
Krydret potet (potetgryte)

Alle smaker himmelsk og hjemmelaget. Men min favoritt er kjøttdeig og løk.

Til sist så vil jeg nevne at etter at min venn Morten testet børeken hos Bürek factory, så konverterte han til albansk børek.