Rødt vil gjenoppta behandlingen av asylsøknader fra Syria

Lund og Rødt mener de syriske asylsøkerne nå trenger en avklaring
Foto: Ihne Pedersen
Tobias Drevland Lund mener situasjonen i mottakene er kritisk. 2000 søknader fra syriske asylsøkere har vært i bero i et halvt år

– Jeg mener vi trenger å gjenoppta behandlingen av asylsøknadene, av hensyn til å gi syrere en avklaring på hva som nå skal skje med dem, sier Tobias Drevland Lund (Rødt), til Utrop.

Lund har sendt skriftlig spørsmål til justisministeren og bedt henne redegjøre for om regjeringen vil får UDI til å gjenoppta søknadsbehandlingen.

Rundt 2000 syrere fikk asylsøknadene sine satt i bero da borgerkrigen ble slutt i desember i fjor. Det gjelder også statsløse fra Syria. 

Det førte til  en stor sultestreik i asylmottakene i vinter. Flere asylsøkerne sier til Utrop at de er dypt fortvilet. En person har to ganger forsøkt å ta sitt eget liv som følge av livet i limbo.

Utrop fikk et selvmordsbrev fra en asylsøker 4. april. Forsøket ble avverget.

– Jeg oppfatter situasjonen som kritisk og jeg skjønner at de lever i stor usikkerhet. Allerede er det alt for mange som lever for lenge på mottak uten å vite hva framtida bringer, Lund.

Lund sier han nå ser annerledes på situasjonen i Syria, enn han gjorde i vinter.

– Da var situasjonen såpass uoversiktlig. Det er heller ikke slik at en raskest mulig saksbehandling i en uoversiktlig situasjon hadde kommet syrerne til gode, slik jeg kjenner utlendingsforvaltningen.

Han legger til:

– Enkelte partier som både Sp og FrP som ropte om at syrere måtte dra hjem før vi i det hele tatt hadde fått oversikt over det nye regimet i Damaskus. 

Lund viser imidlertid nå til at han nylig hadde et møte med kurdere, hvorav flere har syrisk bakgrunn. 

– Det fikk meg til å skjønne at når likevel situasjonen i Syria virker å være kritisk over tid, så bør det danne grunnlag for at syrere med beskyttelsesbehov fortsatt skal kunne kvalifisere til å få opphold i Norge, sier Lund. 

Justisministeren svarer

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Syria er uoversiktlig, noe som gjør det
vanskelig for UDI å foreta forsvarlige vurderinger av det anførte beskyttelsesbehovet, skriver justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen i svaret.

Aas-Hansen, justis- og beredskapsminister
Foto : Torgeir Haugaard / Forsvaret

Hun opplyser videre at UDI mener det er grunnlag for en formell berostillelse av asylsøknadene.

Det er da opp til departementet å avgjøre om det er sannsynlig med en snarlig bedring av situasjonen i Syria. Slik at asylsøknadene formelt kan stilles på vent.

Dette kan gjøres i seks måneder, og forlenges i ytterligere seks måneder.

Det er fortsatt usikkert hvordan situasjonen i Syria vil utvikle seg, og endringer kan skje raskt. Assad-regimets fall representerer likevel et skifte som gir håp til millioner av syrere, sier Aas-Hansen.