Norsk-vietnamesiske Khai Noah (12) vant bordtennismesterskap

Viser serverposisjonen: Norsk-vietnamesiske Khai Noah Lam (12) er et fersk bordtennistalent. Han vant gutten 15-klassen i Fornebu Open tidligere i høst, og skal med juniorlandslaget til Budapest til våren.
Foto: Claudio Castello
Khai Noah Lam vant tidligere i høst Fornebu Open. Den unge mesteren slo også dem som var tre år eldre.

Til daglig går Khai på Kampen skole i Oslo, mens fritiden er dedikert til Fokus bordtennisklubb.

12-åringen vakte oppsikt da han for snart en måned siden gikk helt til topps i Fornebu Open, i klassen for gutter 15 og herrer junior, ved å beseire motstandere som var to til tre år eldre.

– I bordtennis er det lagt opp slik at man kan velge aldersklasse utifra evne og styrke. Vi har folk på U-15 som er ni og ti år gamle, sier han til Utrop.

Gøy og konkurransepreget

I snart fire år har 12-åringen drevet med idretten, noe som han trives med.

– Jeg gjør dette på den ene siden fordi det er gøy, og på den andre fordi det er viktig å konkurrere og få mestringsfølelse.  Jeg er glad i idretten og kan godt tenke meg å satse videre på dette og bli proff en gang i fremtiden.

Khai går i 7. klasse på ungdomsskolen, og har også en plan B videre i livet om det ikke skulle lykkes helt på bordtenninsbanen.

– Jeg har planer om å bli entreprenør, gjerne klesdesigner. Lage vanlige klær til vanlige folk, sier han.

Svenske som forbilde

Uansett er Khai, som har vietnamesisk-kinesisk far og vietnamesisk mor, fast bestemt på å lykkes i en idrett som stadig vokser i Norge.

– Skal jeg bli ordentlig god så må jeg flytte, helst til Sverige eller Tyskland. Spesielt i Sverige er «pingis» (jour. anm. svensk slang for ping-pong/bordtennis) stort, og der har de hatt store profiler som har kjempet om VM-tittelen med langt mer overlegne kinesere.

En av de store svenske bordtennis-profilene på 90-tallet var Jan Over Walldner. Khai har engang lyst til å bli like god som han.

– Jeg har sett ham på YouTube, og syntes han spilte knallgodt. Han er på en måte en slags forbilde.

Får landslagsdebut

I reglene for norsk bordtennis kan spillere debutere på aldersbestemte landslag samme år som de fyller 13. Til neste år gjør Khai nettopp dette, og han er etter triumfen i Fornebu Open tatt ut til troppen som skal representere Norge på U-15 nivå i Budapest neste vår.

– Å vinne på Fornebu var jo stort. Men jeg gleder meg også til å spille på ungdomslandslaget, og så ser jeg frem til NM i mars.

Under ungdoms-VM skal Khai stille opp i en singelsett, så dobbeltsett, så avslutte med to singelsett.

– Jeg gleder meg mest, så jeg håper at det går mer enn greit, avrunder han.