NRK lager dokumentar om modell med hijab

Det er ikke hijaben som gjør Rawdah Mohamed til en modell utenom det vanlige. Hun jobber også som vernepleier, og er mor til en fire-åring.
Foto: Eva Alnes Holte
Akkurat nå har Rawdah Mohamed flere modelloppdrag i utlandet enn hun har i Norge. Det er siste innspurt før en egen dokumentarserie om alenemoren slippes på NRK.
404Shares

Bare noen dager tidligere kom hun hjem fra Paris Fashion Week 2020.

– Jeg hadde den villeste outfiten. Det kom på franske nyheter, sier Mohamed til NRK.

Hun ble interessert i klær og mote da hun var ungdom.

Som tenåring leste hun moteblader med stor entusiasme. Enten det var på tannlegekontoret, eller at noen av de eldre søsknene spanderte et blad på henne.

Hun var likevel langt inn i tjueårene før tanken om å kunne jobbe i bransjen ble en realitet. Det hadde egentlig ikke slått henne at det var en mulighet. Hun hadde flyttet til Oslo etter videregående, og trivdes godt i jobben som vernepleier. Det var derfor rene tilfeldigheter som åpnet døren for henne inn i en ny verden.

Noen år etter representeres hun nå blant annet av byråene The Claw Models i Frankrike og The Society i New York. Den ene dagen sitter hun i baksetet på en «black cab» i London. Uka etter fraktes hun med en blankpolert doning fra Charles de Gaulle til moteshow og fotografering i sentrum av «Lysenes by».

Rawdah Mohamed under en foto-shoot for motemagasinet Costume.
Foto : Eirik Tufteland Kroken

Rawdah er praktiserende muslim.

Hijaben og hennes somaliske bakgrunn er både en døråpner og en stopper i den internasjonale bransjen, der mange sier rett ut hva de mener. På godt og ondt.

Enkelte fotografer forventer at hun bare kan ta av seg hijaben. Noen sier at de ikke kan bruke henne fordi hun er brun i huden.
– Det er jo ting som hadde vært helt krise å si i Norge. Jeg skulle ønske man hadde kommet lenger i resten av Europa, men for meg blir det bare en motivasjon, sier hun til NRK.

Verken faren, brødrene hennes eller andre bestemmer om hun skal bruke den eller ikke, ifølge 28-åringen.

– Dette er et valg jeg har tatt selv. Det er viktig for meg å si.

Samtidig er hun klar på at hun ikke snakker for alle kvinner. Mange forbinder hijaben med tvang og undertrykkelse

– Jeg tror ikke man skal ta lett på det spørsmålet, altså. Det er mye sosial kontroll i mange innvandrermiljøer.

Les også: Motebransjens nye ansikt (NRK)