Etiopiskfødt matematiker skal undervise på samisk

Norsk-etioper og matematiker Andualem Tamiru Gebremichael skal undervise på nordsamisk ved Samisk Høgskole.
Foto: uia.no
Norsk-etiopiske Andualem Tamiru Gebremichael har tre år på seg til å lære samisk som førsteamanuensis ved Samisk Høgskole.

Gebremichael ble tidligere i år ansatt som førsteamanuensis i matematikkdidaktikk ved Samisk Høgskole/Sámi allaskuvla i Kautokeino. Kravet er at han i løpet av tre år skal han lære seg nordsamisk, undervisningsspråket ved høgskolen.

Til studentavisen Khrono sier han at spesialinteressen i matematikkdidaktikk er knyttet til kultur.

Det er grunnen til at jeg valgte å jobbe ved høgskolen. Å lære språket gir mulighet til å få en bedre forståelse for samisk kultur.

I gang med begynnerkurs

Sommeren har han blant annet brukt til å ta et begynnerkurs i samisk, til høsten er planen å bruke noe av det han har lært så langt, før han går i gang med et nytt kurs.

Jeg tenker at jeg gradvis vil beherske språket mens jeg lærer og prøver bruke det på jobben, særlig i undervisningen. Jeg tenker det vil bli bedre når jeg begynner å bruke det litt i undervisningen.

Første med ikke-vestlig bakgrunn

Johan Ailo Kalstad ved høgskolen i Kautokeino forteller at de har lempet noe på kravene til fagområder det er vanskelig å rekruttere samiskspråklige til.

Kalstad legger til at matematikeren, så langt han vet, også er den første vitenskapelig ansatte ved Samisk Høgskole med ikke-vestlig bakgrunn.

Dette gjøres da under forutsetning av at man lærer seg samisk innen tre års, sier Kalstad og forteller at de har flere eksempler på at ansatte og studenter har lært seg samisk, også personer uten samisk bakgrunn.