«Filmskaperne bak 'En Gave fra Gud'i har aldri vært eller er knyttet til Gülens nettverk, skriver regissør Jørgen Lorentzen.
Foto: Faksimile, «En gave fra Gud»
Dokumentaren En gave fra Gud løper ikke gülenistenes ærend, skriver regissør Jørgen Lorentzen, og tilbakeviser kritikken fra forfatter Sercan Leylek.
10Shares
Latest posts by Jørgen Lorentzen (see all)

Det er blitt vanskeligere enn noensinne å vite hva som er sannheten om det som skjer i verden. Fake news, konspirasjonsteorier, skyggelegginger, fraskrivelse av ansvar, politisk spill på høyt nivå florerer. Jeg kjenner analytikere som er tvilende til om de rett og slett kan finne ut av hva som er sant eller ikke sant om hva som skjer i Syria. Like vanskelig er det etter hvert blitt å kommentere det som skjer i Tyrkia.

«En dokumentar om kuppforsøket i Tyrkia glemmer viktige spørsmål. – Gülen-bevegelsens sanne ansikt har vist seg både før, under og etter kuppet», skrev Sercan Leylek i Utrop den 13. august.
Foto : Faksimile, Utrop 13.08.2020.

Basert på stødig undersøkende journalistikk

Få land i verden har så mange konspirasjonsteorier som Tyrkia, og ytringen «Norske medier lyver sjeldent, men manipulerer ofte», fra Sercan Leyleks innlegg i Utrop den 13. august, føyer seg inn i rekken. Det er å sette seg høye mål når hele den norske medieoffentligheten blir anklaget for å manipulere. Denne gangen er det dokumentarfilmen En gave fra Gud, vist på Aftenposten TV, som blir anklaget for å løpe gülenistenes ærend (et omfattende religiøst nettverk i Tyrkia ledet av Fethullah Gülen og som anklages av president Recep Tayyip Erdoğan for å stå bak kuppforsøket i Tyrkia juli 2016). Ytringen hevder at norsk media behandler gülenistene som engler og at filmen gjør det samme.

Det er å sette seg høye mål når hele den norske medieoffentligheten blir anklaget for å manipulere

En gave fra Gud er den eneste eksisterende dokumentarfilmen internasjonalt som har forsøkt å avdekke hva som egentlig skjedde natt til 16 juli 2016. Filmen har en rekke nye funn og med solid dokumentasjon viser den at det er mye ved dette kuppforsøket som trenger gransking. Filmskaperne intervjuer flere sentrale personer, som Nevsin Mengu, Ahmet Şık, Merdan Yanardag, Can Atakli, familier som er rammet av kuppet på brutale måter og flere viktige NATO-offiserer. Disse er ikke nevnt i ytringen og står så langt fra Gülen som det er mulig. Gülen intervjues på linje med alle de andre i en undersøkende journalistiske stil.

Filmens intervjuer bringer kunnskap – uavhengig av Gülen

Til slutt kan det nevnes at filmskaperne aldri har vært eller er knyttet til Gülens nettverk. Interesserte kan se filmen i sin helhet her. Dessuten er de fleste av intervjuene vi har gjort under produksjonen lagt ut på vår egen Youtube-kanal. Samlet sett gir disse intervjuene omfattende kunnskap om hva som skjer i Tyrkia. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.