Utviklingsministerpost til norsk-pakistansk 15-åring

Norsk-pakistanske Arina Amir (15) overtok som utviklingsminister for Dag Inge Ulstein under "Girls Takeover" forrige uke.
Foto: Privat
Arina Aamir (15) erstatter utviklingsminister Dag-Inge Ulstein for en dag i jobben.

Jobbskiftet skjer den 13. oktober i forbindelse med Girls Takeover, et årlig Plan International-prosjekt. Ledere i bedrifter, organisasjoner eller stat gir fra seg sjefsstolen for én dag til en tenåringsjente i forbindelse med FNs jentedag 11. oktober.

Formålet er å sette fokus på bærekraftsmål fem om likestilling og jenters rettigheter.

– Vi så etter en jente som ønsket å være med på å støtte opp om jenters rettigheter. En som var engasjert og som blir motivert av utfordringer. Arina har allerede vist at hun brenner for jenters kår, og hun er en flott kandidat til å fylle min jobb for en dag, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til Utenriksdepartementet.

Skal gi hjelp til selvhjelp

I 2017, da Arina var 12 år gammel, lanserte hun boken «En norsk-muslimsk historie». Hun har ledet utdelingen av Brobyggerprisen, er medlem i Unge Høyre og Sentralt Ungdomsråd. Hun håper vikariatet som “utviklingsminister” kan føre til resultater.

I sin første dag som “utviklingsminister” skal hun jobbe målrettet for å sikre flere jenter muligheten til skolegang.

– Jeg er opptatt av at Norge skal gi hjelp til selvhjelp i utviklingsland. Utviklingsstøtten vi gir må sikre at folk blir selvstendige. Ett slikt eksempel er å støtte prosjekter som hjelper kvinner med symaskiner, slik at de kan sy klær og tjene egne penger. Dette vil ikke bare hjelpe til med likestillingen i verden, men også være med på å bekjempe fattigdom, sier Aamir til Utenriksdepartementet.

– Inkluder de unge

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge, sier man er nødt til å inkludere de unge om man skal nå målet om global likestilling.

– Vi må sørge for at jenter får muligheten til å ta innflytelsesrike posisjoner og jobber i samfunnet, på lik linje med gutter, at de lyttes til og løftes frem. Norge er et foregangsland og derfor er det ekstra gøy at utviklingsministeren nå gir fra seg sjefsstolen til en tenåringsjente under årets Girls Takeover, sier hun til Utenriksdepartementet.