Utskjelt optimist

 
Foto: Foto: Skjermdump/YouTube/CivitaNorge
Innvandringsforsker Lars Østby (67) har blitt æreskjelt, sjikanert og stemplet som "landsforræder" og "Judas".
0Shares

For når innvandringsdebatten koker over i kommentarfeltene på nettet, og leserinnlegg om forsøpling av bomiljøer og innvandrere som tar jobbene våre florerer, så maner Østby (bildet) til tålmodighet og forsøker å male det store bildet. Se på vietnameserne i dag, påpeker han overfor bladet Velferd.

– I dag er vietnamesernes integrering i samfunnet en solskinnshistorie, og barna gjør det kjempegodt på skolen. Det er ikke sant at integreringen går dårlig, den tar bare tid, sier Østby, som ivrig poengterer at meningene i dette intervjuet er hans egne og ikke uttrykk for hva SSB mener.

“Naiv”

– Naiv venstresosialist. Muslimene vil komme i flertall snart. Forskeren holder tilbake ubehagelig fakta som ville vise at vi har rett, freser innvandringsmotstandere.

For mer enn femti år siden Østby hadde sin første arbeidsoppgave i Statistisk sentralbyrå. Da tjente han sine første 700 kroner med å telle griser og gulrøtter på Ringsaker i den store landbrukstellingen i 1959. Senere ble det studier i samfunnsgeografi, og jobb som forsker på innenlandske flyttinger, fruktbarhet og familiedannelse. På 80-tallet tok han initiativ til å få fram mer tall på innvandringsfeltet i Norge. I dag er dette arbeidet i SSB blant det fremste på feltet i verden.

Vil du lese hele portrettintervjuet med Lars Østby i magasinet Velferd 7-2012? Elektronisk utgave kan kjøpes ved å klikke denne linken.