Khan har utviklet en app som skal skape arbeidsplasser

Drosjesjåfør Umer Farooq Khan har i tre år jobbet med å utvikle en app som skal hjelpe arbeidsledige med å komme i arbeid og virksomheter til å tjene penger.
Foto: Privat
Hans visjon er å bygge en stor bedrift hvor alle tjener penger fra samme plattform - appen AK Booker. – Vi skal drive forretningen sammen som en stor familie, sier Umer Farooq Khan.
26Shares

Khan kom alene til Norge fra Pakistan for syv-åtte år siden. Han gikk raskt igang med å jobbe – som oppvaskhjelp, rengjøringsassistent, lastebilsjåfør. Så tok han drosjelappen og har de siste tre årene arbeidet som taxisjåfør.

Politikk i Pakistan

Faren til Khan er ordfører i byen Kharian. Umer var ofte med ham på jobb i oppveksten og lærte mye om politikk; sosiale og økonomiske forhold som påvirker menneskenes liv. Den lærdommen og interessen tok han med seg til Norge. Det vokste i ham et ønske om å hjelpe andre inn i arbeidslivet og med  å lykkes i forretninger.

Khan sier til Utrop at han alltid har ønsket å være selvstendig og klare seg selv. Han trives godt i Oslo med fast jobb og sin forlovede. – Etter noen år her begynte jeg å tenke:

– Hva kan jeg gjøre for Norge?

Hjelpe arbeidsledige

Svaret ble en norsk applikasjon som skal hjelpe og motivere arbeidsledige til komme ut i arbeidslivet ved å starte sin egen virksomhet innen salg og tjenester. 

Han har jobbet med appen de tre siste årene mens han har kjørt drosje.

– Jeg har allerede skaffet jobb til flere hundre, forteller Khan. – Når appen blir lansert vil dette tallet mangedoble seg og kanskje ende opp i hundre tusen nye arbeidsplasser. De som sliter innen drosjenæring og restaurantbransje kan få hjelp til å øke omsetningen.

Ved hjelp av AK Booker kan man for eksempel drive butikker eller catering hjemmefra uten høye kostnader til lokaler.

– Applikasjonen er en stor plattform som åpner mange dører. Alle som driver butikker, salonger, utleie av for eksempel biler eller bare sin egen bil, kan lage sine profiler og drive virksomheten online. 

Take-away og regnskapsføring

Ett av mange kategorier i appen vil være mat.

– Det er mulig å reservere bord samt forhåndsbestille mat, bestille take-away, og hjemlevering. Det er også mulig for private personer å lage en profil i appen, og drive hjemme-catering på en lovlig måte, det vil si etter de krav som gjelder fra Mattilsynet. Teamet vårt vil hjelpe dem med dette. AK Booker gir flere muligheten til å bestille mat fra gode kokker, som ikke har egen restaurant, reklamerer Khan.

På den lange listen over tjenester figurerer også dagligvarer, flybilletter, hotellbestillinger, markedsføring og regnskapsføring.

Fortjenestemulighetene vil være store for dem som knytter virksomheten sin til appen, mener Khan. Ti prosent av fortjenesten til firmaet vil gå til veldedige formål.

Khan sier han er åpen for folk som vil investere i prosjektet. Han vil ikke bare tjene pengene sine selv, men dele med andre, sier han. 

Appen lanseres i juni via sosiale medier.