Fagforbundet raser mot språknekt

Det blir stadig flere eldre med minoritetsbakgrunn. Foto fra flerkulturelt eldresenter på Grünerløkka. Arkivfoto: 24.10.08.
Sykehjemsetaten i Oslo kommune forbyr ansatte å snakke andre språk enn norsk i sin ubetalte lunsjpause. Fagforbundet mener dette er lite framtidsrettet eldreomsorg.

Fagforbundet frykter at Sykehjemsetatens påbud om å snakke norsk innebærer et dårlig tilbud til fremmedspråklige pasienter.

– Meningen med regler om språk må være at kommunikasjonen med brukerne skjer på et egnet språk. Alle som jobber med framtidens eldreomsorg ser at bildet er i ferd med å endre seg, og at vi også må forberede oss på framtiden, sier Kjartan Goksøyr i Sykehjemsetatens Fagforening til Kommunal-Rapport.no.

Ubetalt lunsj er egen fritid
Goksøyr påpeker at den tid arbeidstakerne ikke står til disposisjon for arbeidsgiver, per definisjon er fritid i henhold til arbeidsmiljøloven.

Frem mot 2036 vil antallet eldre med minoritetsbakgrunn mangedobles. Klikk på bildet for større visning!

– Alle ansatte på sykehjem i Oslo må snakke norsk. Det gjelder også i den ubetalte lunsjen, så lenge den ansatte befinner seg på sykehjemmets fellesområder, uttalte Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten i Oslo, til Fagbladet tidligere denne uken.