Kristenrussen har lang tradisjon for alkoholfri feiring

Russehijab på nett

ChillAbaya er en nyåpnet nettbutikk for muslimrussen. Der kan hijab-bærere som gleder seg til å feire fullført videregående skole kjøpe et plagg som går til resten av russeantrekket, nemlig russehijab.
Foto: chillabaya.no
Muslimsk russ kan nå kjøpe en matchende hijab til russedrakten gjennom nettbutikken ChillAbaya. Gründerne Anders og Hanne Kanten selger det nyeste i russemote, nemlig hijab og abaya med russe-logo.
0Shares

– At muslimske jenter bruker hijab i russefeiringen, er ikke noe nytt fenomen, det eneste som er nytt er at det står russ på hijaben og abayaen, sier Anders Kanten, gründer av den nye nettbutikken ChillAbaya.

I nettbutikken får man nå kjøpt hijab med logoen “RUSS” på, og man får kjøpt Abaya for russ. Russe-effekter til kristne og muslimer selger de også. Butikken ble åpnet aller første arbeidsdag i år, men ideen oppsto lenge før det.

– Min kone og jeg satt og leste nyhetene mens vi spiste frokost. I en av artiklene introduserte NRK Rogaland Maryam Amith fra Stavanger under nyhetene, sier Kanten.

Jeg håper satsingen vår med “multiruss” gjør det lettere for spesielt muslimske jenter å ta avgjørelsen om å fullføre videregående skole.

På det tidspunktet var Amith en 19 år gammel muslimsk blåruss som ventet på at moren skulle sy ferdig en russehijab. Den hadde hun designet selv, og hun skulle ha den på under 17. maifeiringen i russetoget.

“Hvorfor har ingen gjort noe med dette?” Det var den første tanken som slo ekteparet, som straks begynte med å utvikle ideen de kaller “multiruss”.

Amith fortalte NRK den gang at hun heller skulle ha kjøpt russehijab fra den offisielle russekatalogen. Ett år senere hadde hun hatt anledningen til å kjøpe russehijab, og til og med abaya for russ, over nett.

HALVMÅNE ELLER KORS: ChillAbaya tilbyr også religiøse stryke-symboler til muslimer og kristne. Symbolene får man også trykt på russekortet.
Foto : chillabaya.no

Liten interesse
Russeservice
er Norges største leverandør av russeutstyr siden 1982. Ole Jørgen Smedsrud, leder for Russeservice, forteller at de i dag selger strykemerker med kristne symboler. Religiøse plagg har de derimot ikke.

– Vi har ved mange anledninger vurdert andre plagg til jenter som ikke vil gå i de tradisjonelle buksene vi selger, men våre tilbakemeldinger fra skolene er at det har vært liten interesse. Hvis interessen er der nå, for eksempel for hijab og abaya, kan det godt tenkes at vi kan tilby dette, sier han.

Håper “multiruss” inkluderer

– Jeg håper satsingen vår med “multiruss” gjør det lettere for spesielt muslimske jenter å ta avgjørelsen om å fullføre videregående skole og bli med på de sosiale aktivitetene, sier Kanten.

Kanten mener at det ikke er umoralsk å ville feire at man har fullført videregående skole.

– Man velger jo selv hvordan. Det er så absolutt ikke religionsbegrenset heller, sier han.

Hvert år feires russesesongen alkoholfritt, rusfritt og i edru tilstand av kristenrussen, Krussen, som har et russetreff hvert år på Kragerø.

– Dit kommer det rundt 800 kruss for å feire sammen og ha russeparader, gå på konserter og ha en sinnsykt bra helg sammen.

I 2008 inviterte daværende krussepresident Vegard Soltveit muslimrussen velkommen til å delta på alle Krussearrangementene. Dette gjorde han for å inkludere alle som ønsket en feiring uten fokus på sex og alkohol.

Alternativ russedrakt: Abaya eller genserkjole er nå et alternativt plagg russejenter får kjøpt gjennom ChillAbaya. Også den kan man stryke ønskede symboler på, for å markere at man er russ.
Foto : chillabaya.no

Fakta om norsk russekultur:


– Russen feirer fullført videregående opplæring
– Russetradisjonen bygger på danske tradisjoner

- Tradisjonen har røtter tilbake til 1700-tallet

- Nåværende norske russetradisjon skriver seg fra 1905

- Elever i avgangsklasser ved de høyere skoler i Kristiania brukte røde luer
– Luene ble bare brukt av gutter
– De ble inspirert av tyskere på besøk i Norge ikledd røde luer

Opprinnelig publisert på Utrops papirutgave våren 2014