– Hard jobbing gir resultater

Adeela ble beste ingeniør-student

Adeela Afzal er første jente til å få beste karakterer på ingeniørstudiet. Hun gikk ut med 15 av 18 mulige A'er
Foto: Koubang M Enyam
Adeela Afzal er den første jenta til å bli beste student på dataingeniørstudiet. Hun gikk ut av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) med 15 av 18 A'er. Hun jobber nå i et statlig firma.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Jeg har alltid pleid å yte mitt beste på skolen, og jeg har dessuten alltid hatt en interesse for realfag. Det var kanskje derfor jeg gjorde det så bra, funderer Afzal.

Hun forteller at hun er inspirert av onklene sine, som også er dataingeniører. Nå jobber hun som integrasjonskonsulent i forvaltningsbedriften Statsbygg.

– Jeg står ganske nær familien min, og de inspirerte meg til å velge dette studiet. Søstra mi er også dataingeniør, forteller hun. 

Jeg har alltid pleid å yte mitt beste på skolen, og jeg har dessuten alltid hatt en interesse for realfag.

Et mannsdominert yrke
Adeela legger ikke skjul på at hun har valgt et mannsdominert yrke.

– Det er første gang en kvinne klarte å bli best i klassen. Det er jo kjent at gutter velger de mer tekniske fagene, sier hun. 

Men jenter vil velge utradisjonelle yrker i framtiden, tror hun. 

Dataingeniørstudiet har mange tunge fag, og en ferdigutdannet dataingeniør behersker blant annet datateknologi, programmering, system- og applikasjonsutvikling. 

– Når man studerer, må man som regel forholde seg til pensum, men på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) var det også lagt opp til mer praktisk arbeid, for eksempel i prosjektoppgaver. Bacheloroppgaven utføres i samarbeid med en ekstern arbeidsgiver. Jeg vil anta at det er mer teoretisk på universitetet, sier hun. 

Jobben i Statsbygg krever at man er oppdatert på det nye innenfor det datatekniske, og Adeela sier at det er viktig at man har interesse for det man gjør, og at det er et pluss med teknisk innsikt. 

– Arbeidet går ut på å designe integrasjon mellom ulike systemer i Statsbygg, for eksempel eiendomssystemer, og andre interne systemer som bistår kjernefunksjonen i Statsbygg, forteller Afzal.

Strukturert jobbing
Hun er opptatt av hvor viktig det er med hard jobbing for å oppnå gode resultater. Likevel la hun ikke sitt sosiale liv på hylla mens hun var student. Men hun prioriterte skolearbeidet fremfor alt.  

Nå som hun jobber med det hun brenner for, har hun erfart at hun fremdeles har mye å lære, og at ikke alt står skrevet i skolebøkene.

– Bakgrunnen min danner grunnlaget, men det å bruke det man har med seg fra studiene i prosjekter der resultatene du produserer har en konsekvens for jobben din og andre parter, er noe som bare kan læres gjennom erfaring, sier hun.