Får Furuset i form

Basket er én av fem idretter på Allidrettsskolen.
Foto: Are Vogt Moum
200 barn får gratis trening på Furuset en hel uke i sommerferien. – Vår bydel er best i landet på samarbeid for barn og unge, sier prosjektleder Sindre Andresen. 
0Shares
Sindre Andresen er sjef for 200 barn og flere titall voksne i fem dager når Allidrettsskolen på Furuset går av stabelen denne uka.
Foto : Are Vogt Moum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Tre jenter med mørkt hår og rosa treningsdress deltar ivrig på fotballbanen. Rundt dem er flere grupper med jenter i ni-tiårsalderen i gang med øvelser som skal skjerpe teknikk og ballkontroll. 

– De tre er søstre og kom til Norge fra Polen denne sommeren. De snakker ikke norsk, men se på dem nå, sier Sindre Andresen. 

Andresen er prosjektleder for MyCall Allidrettsskole, et ferietilbud for 3.- og 4.-klassinger i Alna bydel. Tilbudet har eksistert siden 2012. 

– Skal du ha barna på et tilsvarende tilbud andre steder i byen, må du fort ut med noen tusenlapper.

Tiltaket er åpent for alle, men rekrutterer mest gjennom Aktivitetsskolene i bydel Stovner og Alna, samt Tøyen. Her trener ungene gratis en hel uke. I år har prosjektet fått med seg Tøyen skole i tillegg til skolene i bydelen, forteller Andresen, som selv nylig har byttet arbeidssted fra Alna bydel til nettopp Tøyen. 

Det er full innsats når guttene endelig får spille kamp etter å ha varmet opp med dribling.
Foto : Are Vogt Moum
Trenere på toppnivå
Allidrettsskolen ble startet opp etter initiativ fra Furuset Allidrett og Aktivitetsskolene (også kjent som SFO) i bydel Stovner og Alna. Prosjektet er støttet av telefonselskapet MyCall og Oslo Idrettskrets. Også bydelen og flere andre aktører er tett involvert i samarbeidet. Det sportslige er det idrettsklubbene Skeid, Høybråten Basketballklubb, Sveiva Innebandy, Falken Girls Cricket klubb, Oslo idrettskrets, Furuset Fotball og Furuset Allidrett IF som samarbeider om. Ansatte fra Aktivitetsskolene sørger for at det er godt med voksne til stede. Det er også gjennom Aktivitetsskolene barna kan melde seg på. 

– Den sportslige kvaliteten er noe vi setter høyt. Vi har mange gode trenere med oss, flere av dem trener lag på toppnivå. Men det er viktig at også de ansatte på aktivitetsskolene er med. De kjenner barna og tar seg av små og større ting som oppstår i løpet av dagen, sier Andresen. 

Han viser Utrop rundt på de ulike idrettsbanene som Allidrettskolen disponerer. Ungene får prøve seg i cricket, svømming, innebandy, fotball og basket. 

– Vi har gjort det slik at alle deltar like mye i alle idrettene. Variasjon er viktig i den alderen deltakerne våre er i. 

Winusan Wijayaseelan sier han gjerne kunne tenke seg å være instruktør på MyCall Allidrettsskole igjen.
Foto : Are Vogt Moum
Rekruttering til nye idretter
I baskethallen møter vi instruktør Winusan Wijayaseelan. 

– Det er moro å jobbe med barn. Etter hvert som dagene går, blir de kjent med oss trenere, og da føler vi virkelig at de lærer noe. 

Wijayaseelan er selv aktiv basketspiller i andre divisjon herrer. Han er glad for at han får anledning til å vise barna yndlingssporten sin. I Norge kommer basket gjerne i skyggen av fotball og håndball, men Wijayaseelan mener sporten har mye å tilby. 

– Basket er jo en stor idrett i mange europeiske land. Bare man går til Sverige, er rekrutteringen mye større, sier han. 

Ungene på banen ser ut til å trives og flere er i ferd med å få god kontroll på den noe uvante basketdriblingen. 

– Baklengs dribling tilbake! Wijayaseelan instruerer de små spillerne mens han snakker med journalisten. 

Ansatte fra aktivitetsskolene sørger for trygghet og trøst for barna. F.v Karita Njåmo, Emily Karlson og Katrine Engebretsen.
Foto : Are Vogt Moum
Alt på ett sted
I mellomtiden har prosjektleder Sindre Andresen kommet i prat med Bjørnar Holsæther. 

– Han er en av dem som er mest involvert i basketsporten her i landet, skryter Andresen. 

– Jeg er i hvert fall glad for at basket er en del av dette. Etter hvert håper vi på økt rekruttering til idretten, sier Holsæter, som i dag representerer Bøler Basket og har lang fartstid bak seg både som spiller og trener i flere klubber i Oslo-området. 

Andresen og Holsæter er enige om at Allidrettsskolen dekker et behov i bydelen.

– Fysisk aktivitet er viktig for alle barn, men ikke alle foreldre har muligheten til å sende barna på dyre kurs i ferien. Derfor er vi så glade for å kunne ha dette tilbudet. Når vi i tillegg har anlegg og baner som ligger så nær hverandre og aktører i bydelen som samarbeider så godt, blir det mulig å organisere noe slikt for såpass mange barn, sier Andresen. 

FAKTA:   

  • MyCall Allidrettsskole er et gratis ferietilbud for barn i tredje og fjerde klasse én uke hver august. 
  • Allidrettsskolen arrangeres alltid i uke 32
  • Tilbudet har eksistert siden 2012
  • Furuset Allidrett og aktivitetsskolene i bydel Alna er blant initiativtakerne
  • 200 barn deltar i år fordelt på fem grupper
  • Tilbudet omfatter fem idretter: basketball, svømming, innebandy, cricket og fotball  
  • Støttes av Oslo Idrettskrets og MyCall