Oppretter nettverk for kvinner vil ha suksess på egne premisser

– Kvinner er sine egne nøkkelpersoner

Zoulika Mekkaoui, Sheery Korshidi og Kinza Mekkaoui står bak det nyopprettede kvinnenettverket Clé Women
Foto: Claudio Castello
To norsk-algeriske søstre og en venninne etablerer "helinkluderende" kvinnenettverk.
0Shares

Nettverket Clé Women ser dagens lys denne høsten. Navnet kommer fra det franske ordet for nøkkel.

– Enhver kvinne er unik og sitter med nøkkelen til å oppnå sine drømmer. Vi i Clé mener at hvis vi slår oss sammen og lærer av hverandre kan vi få til positiv utvikling i samfunnet. Målet er å spre dette internasjonalt slikt at kvinner på tvers og kryss av verden kan inspirere og lære av hverandre for en bedre fremtid for oss selv og de neste generasjoner, forteller 24-årige Kinza Mekkaoui, som er markedsføringsstudent.

Sammen med sin 23-årige søster Zoulikha, som også studerer markedsføring, jobber deltid og blogger, og den norsk-iranske medisinstudenten Sheery Khorshidi, har de i et år jobbet med å planlegge organisasjonen. 

I dagens samfunn er det et veldig sterkt meg-fokus, som faktisk kan føre til at kvinner tråkker ned på andre kvinner.

– I første omgang er planen å opprette et sosialt nettverk på nett, holde eventer og seminarer, for så etterhvert å lage et nettmagasin, sier Khorsidi.

Ingen hindre
Nettverket er åpent for kvinner i alle aldre og med alle etnisiteter.

– Vi ser på oss som helinkluderende. Vi ønsker å ha med både innvandrerkvinner og etnisk norske, forklarer Zoulika Mekkaoui.

Hva er det som vil kjennetegne dere som nettverk?

– I tillegg til at vi er åpne for alle, er vi non-profit. Ofte er medlemskap i nettverk dyrt, og det er kompliserte formelle prosesser for å melde seg inn. Hos oss kan man bare logge seg på et brukernavn og dele sine livserfaringer, sier Kinza.

Søster Zoulikha hevder man også skal ta for seg temaer som angår kvinner, men på et mer “atypisk” vis.

– Ofte ser jeg at det som opptar jenter og kvinner diskuteres i samfunnsdebatten utifra forestillinger om hva som er “typiske kvinnesynspunkter”. Vi ønsker å bidra med nye perspektiver, bryte tabuer og grenser.

Bort fra meg-fokuset
– Hva er deres hovedmotivasjon bak Clé Women?

– I dagens samfunn er det et veldig sterkt meg-fokus, som faktisk kan føre til at kvinner tråkker ned på andre kvinner, istedenfor at man ser på hverandre som inspirasjonskilde. Jeg mener det er mulig med både sunn konkurranse og det å “pushe hverandre opp”, sier Sheery.

– Hvorfor ender kvinner nettopp med å tråkke ned på andre kvinner?

– Fordi samfunnsdebattene ofte er lagt opp slik at man skal ha steile fronter istedenfor å komme med løsninger. Jeg mener dette er veldig synd, siden det er med på å hindre at mange unike kvinnestemmer kommer frem i lyset.

Styrke i forskjellighet
Utover høsten skal nettverket komme i gang for fullt med sine første seminarer. Planen er å sikre seg en kjerne av unike og ulike jente- og kvinnestemmer som sammen kan lage et nettmagasin.

– Nettmagasinet vil ha en åpen profil, og vi har planer om å tilknytte oss uredde skribenter som tør å mene noe. Ellers er det opp til dem som kommer til oss om dette blir vellykket, avrunder Kinza Mekkaoui.