– Symesterskapet lærte meg å vokse som menneske

Syerske Zenab Mahmood sier hun lærte mye under sin deltakelse i NRKs "Symesterskapet".
Foto: nrk.no
Zenab Mahmood er konkurransemenneske, og stortrivdes under innspillingen av NRKs "Symesterskapet".

Zenab (34) er til daglig ungdomsskolelærer, og født i Oslo med pakistanske foreldre.

Fra hun var barn kan hun huske å ha likt å se moren sin sy.

– Som 15-åring sendte mamma meg på sykurs, slik at jeg kunne lære meg å sy på ordentlig. Jeg kan si at jeg har fått mitt kreative interesse og sansen for klær fra morssiden.

Høsten 2019 fikk elevene hennes vite om NRK-programmet Symesterskapet, og de ba henne søke.

– Så da tenkte jeg at jeg måtte jo prøve. Jeg er jo et konkurransemenneske, og følte jeg hadde noe å bidra til programmet.

Skyhøyt nivå

Første steg var å sende en videosøknad, før hun ble ringt opp av NRK og vite at hun gikk videre til neste runde.

– Jeg var jo kjempespent gjennom våren 2020, før det ble klart at jeg kom inn som en av de tolv deltagerne.

Zenab innså med en gang at nivået i konkurransen var skyhøyt.

– Årets deltakere har veldig høyt nivå, og er proffe. Jeg føler at jeg fikk utrettet mye under innspillingen, uten å gå inn på detaljer på hvordan det gikk. For meg var det viktig å få utnyttet potensialet mitt. Jeg trives godt under press og blir mer kreativ. Å ta mål av folk og sy plagg for andre var noe jeg gruet meg til, men det gikk veldig bra og jeg lærte mye underveis.

For henne var programmet en viktig læringsprosess.

– Før deltakelsen og under var jeg langt mer opptatt av konkurranseaspektet. Etterhvert lærte jeg å bli mer komfortabel, mindre stresset og rett og slett vokse som en syer.

Fargerik person

Zenab beskriver stilen sin som uttrykksfull og fargerik, hun henter mye inspirasjon fra de pakistanske røttene sine og føler at farger, stoffer og mennesker inspirerer henne.

– Klærne moren min har sydd er i sterke farger og mangfoldige former, slik det er i den pakistanske kulturen. Jeg liker selv å bruke og lage klær som er fargerike, noe som er et speilbilde av hvem jeg er, mer enn hvor jeg kommer fra. Hvis jeg går i kjedelige farger reagerer folk rundt meg og spør om jeg har det bra.

Ifølge henne er det noen ekstra fordeler ved å være flerkulturell.

– Som person regner jeg meg selv som utadvendt og fargerik, og synes lite om å ha det traust og kjedelig. Samtidig tenker jeg det er viktigst å være seg selv. Klærne er for meg et utrykk for hvordan jeg er som person.