Fra Bæder til bondegård

Ayaz Hussain skal i høst spille karakteren Adil i TV-serien "Jordbrukerne"på NRK.
Foto: Privat
Ayaz Hussain er en av skuespillerne i den premiereklare tv-serien "Jordbrukerne", som vises på NRK i høst. Basert på tilbakemeldingene i Cannes, er han overbevist om at serien vil slå an i utlandet såvel som hos hjemmepublikummet.
259Shares

Ayaz Hussain blir i høst å se som karakteren Adil, som sammen med tre andre venner flytter fra Oslos østkant til Telemark. Der har de helt andre planer enn å drive med jordbruk, pirrer NRK. TV-serien mottok beste skuespiller-ensemble og Ungprisen for beste TV-serie i Cannes og er allerede solgt til flere land.

Sterke inntrykk

Kunstnersjelen reflekterer over forrige ukes intense opplevelser på den franske rivieraen til Utrop.

– Da vi vant pris for beste skuespillerensemble så var jeg i sjokktilstand. Veldig sjelden jeg går tom for ord, men det var en setting som satte meg helt ut. Hele livet mitt har jeg jobbet for å oppnå slike mål og spesielt de siste årene så har jeg jobbet knallhardt. Etter å ha mottatt prisen så kom vi backstage og da begynte bare tårene å renne. Jeg ringte mamma og fortalte hvor mye jeg elsker henne, pappa og familien vår og hun sa til meg at det her er kun begynnelsen på reisen din, inshallah.

Skuespilleren ser ut av kafévinduet på Bjølsen, nabolaget han vokste opp i og hvor han fortsatt bor. Grå tåke har erstattet blitzregnet fra fotografer på den rosa løperen.

– Det er så lett å ta ting for gitt, som nære relasjoner, mat på bordet, tak over hodet og trygge omgivelser. Men jeg prøver å sette pris på det.

Punktert lunge ga danselyst

Artistkarrieren startet dramatisk. Ayaz var nitten år og på jobben i kantina på Bjølsen skole da han plutselig kjente at han ikke fikk puste. Kollegene trodde først han tullet, men da alvoret gikk opp for dem, satte de ham i en drosje til legevakten.

– Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg husker jeg rullet ned vinduet i taxien mens jeg hev etter pusten.

Det viste seg at den ene lungen var punktert. I rehabiliteringen søkte han trøst i Bollywood-filmer. Selv om Shah Rukh Khan var konge på lerretet på den tiden, var det en annen mannlig danser og motspiller som traff hjertet til oslogutten i sykesenga.

– Gjennom dansen fant jeg mye av meg selv, men ikke der og da, i etterkant. For med dansen kom interessen og ønsket om å uttrykke seg.

Faren til Ayaz var i utgangspunktet skeptisk til at Ayaz skulle danse og ville heller at han skulle fokusere på å få seg en høyere utdannelse. Men etter å ha kjent på dødsfrykten, lot Ayaz all sjenanse fare og kastet seg bokstavlig talt ut i hip hop og Bollywood. Selvtilliten føk i været. Det ble opptredener for kongelige og mye oppmerksomhet. Kanskje litt i overkant.

– Jeg ble litt høy på meg selv. Under et møte med dansere fra en konkurrerende gruppe, la jeg merke til mine egne holdninger som ikke var i takt med min personlighet og oppdragelse. Jeg sa kanskje ikke noe stygt, men det fikk meg til å tenke. Er det sånn jeg har lyst til å være? Og hvorfor oppfører jeg meg slik?

Etter en tenkepause hjemme kom selverkjennelsen.

– For første gang i livet hadde jeg kjent på følelsen av å være skikkelig god til noe. Den oppmerksomheten jeg hadde fått hadde gjort noe med meg, og da innså jeg at jeg ikke måtte miste meg selv, men beholde ydmykheten. Mennesker jeg ser opp til kombinerer ydmykhet og talent. De klarer å være gode mennesker og samtidig kunstnerisk dyktige. Jeg vil gjerne være en slik person selv.

Underholderen gir barndomstroen og de muslimske verdiene mye av æren for at han fortsatt er en jordnær fyr.

Såpe og Kasim Bæder

Flere ganger i livet har Ayaz tvilt på om han er flink nok, holder mål og er på riktig kurs når det gjelder skuespillerdrømmen. På et tidspunkt ga han også opp og reiste til Kristiansand for å utdanne seg til faglærer i kunst og drama. Etter å ha arbeidet mye med barn og ungdom, virket det som et naturlig valg. Det ble med to år på skolebenken. For noe langt mer spennende var i emning.

– Jeg hørte om en audition til Hotell Cesar og dro for å sjekke om jeg kunne få rollen. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ta det tredje og siste året i Kristiansand.

På den tiden gjør Ayaz stor suksess med Kasim Bæder på YouTube med tusenvis av daglige treff.

– Når jeg får rollen kolliderer innspillingstiden med skoleåret. Jeg blir nødt til å ta valget mellom skole og jobb.

Hotell Cæsar stakk av med seieren og dramalærerstudenten får rollen som Rahul Singh. Arne Berggren, som var showrunner på Cæsar på den tiden, fattet interesse for det Ayaz bedrev på YouTube og slik fant Kasim Bæder veien til VGTV.

Det var også i denne perioden han møtte Izer Aliu, som er en av serieskaperne bak Jordbrukerne.

Kasim Bæder ble så stort. Jeg følte at jeg først ble elsket av hel nasjon og så glemt etterpå.

Da ble uttalelsene om å ikke glemme talentet og potensialet fra mentoren Izer Aliu ekstra viktig.

Går all in

Etter at Ayaz var ferdig med Kasim Bæder, som startet på YouTube og avsluttet med to sesonger på VGTV, var veien fremover veldig uviss. Men én var sikkert, han var ferdig med Kasim Bæder karakteren. Selv ikke dramaserien Skam klarte å lokke ham til å spille karakteren Kasim i et par episoder. Ideen om at Kasim Bæder kunne ha et talkshow På VGTV led samme skjebne.

– Etter Kasim Bæder var jeg nødt til å gjøre noe helt annet og slik startet jeg med en ny YouTube-serie med navnet B4 som ikke skulle være humor.

I prosjektet B4 var Ayaz produsent, manusforfatter, castingansvarlig og regissør.

– Jeg har aldri jobbet så hardt på et prosjekt uten å tjene en krone på det. Seertallene var ikke i nærheten av Kasim Bæder, likevel er jeg utrolig stolt av B4.

Det ble en bratt læringskurve å fylle alle rollen. Samtidig lærte Ayaz betydningen av ekthet i kreative prosjekter.

– Den beste måten jeg uttrykker meg på er når jeg er sårbar. Da er jeg ekte. Før plaget dette meg, men nå ser jeg det som en styrke.

Ayaz blir Adil

Karakteren Adil i Jordbrukerne er trygg på seg selv, men redd for dyr. Hvilket skaper mye deilig komikk i tv-serien, lover underholderen. Rollen krevde også at Ayaz anla skjegg, av typen langt og fyldig.

– Jeg fikk noen blikk her og der. Det komiske er at jeg måtte vente et helt år etter at innspillingen var ferdig med å fjerne skjegget fordi det manglet noen scener. Mamma mente at jeg var veldig dedikert i forhold til jobben min som klarte å beholde utseendet jeg hadde for rollen i et helt år når det var snakk om noen få scener.

Han har mange gode minner fra innspillingstiden i Rauland i Telemark som han beskriver som et postkort.

– Jeg husker spesielt en soloppgang med rosa himmel og alle hyttene hadde lykter utenfor. Det var som å se Neverland med Peter Pan. Å være der med de menneskene, som jeg kaller familien min, var fantastisk.

Livsvisdom

Under seriedagene tidligere i høst på Vega scene, fikk Ayaz spørsmål om hva han har lært av å være med på Jordbrukerne. Svaret han ga der og til Utrop, håper han kan inspirere andre skuespillerspirer.

– Den smerten jeg får, den motstanden jeg møter hos andre og i meg selv, den tar jeg med meg i arbeidet mitt. Som skuespiller prøver jeg å skape situasjoner og følelser som publikum kan relatere til. Det er også viktig å møte en person som virkelig tror på deg. For meg ble det Izer. Hver gang vi møttes sa han at jeg ikke hadde fått vist potensialet mitt som skuespiller. Han har alltid fortalt meg at jeg er god på det jeg gjør og at jeg ikke må gi meg.

Dessuten har Ayaz en egenskap som kommer godt med.

– Jeg er veldig sta.