Niårig supertalent lager egne komposisjoner

Norsk-serbiske Andrej Stojanovic regnes som en musikalsk stortalent.
Foto: Privat
Stortalentet Andrej Stojanovic lager komposisjoner som har vært spilt i Oslo, Roma, London og USA.
46Shares

Stojanović er en norsk-serbisk komponist fra Oslo. Han begynte å spille piano ved Barratt Due Institutter i en alder av fem. Han har komponert siden han var seks år gammel og gjorde store fremskritt i teoretiske musikkfag, hvor han vant sju internasjonale priser der han konkurrerte med 17 år gamle barn.

Nylig, under julen, holdt gutten en online-konsert, som ble referert i den serbisk-britiske avisen Britic.

Som seksåring vant han førsteplassen i Musikkungdommesterskapets pianokonkurranse, og har skrevet mange komposisjoner.

– Hans komposisjoner ble fremført i Roma sammen med Citta di Roma Orkestra. Den italienske pianisten Cristiana Peogoraro fremfører dem ofte i hans forestillinger i Italia og US, sier niåringens mor Danka Radakovic til Utrop.

Født uten hørsel

Andrej ble født uten hørsel og etter en operasjon i treårsalderen fikk familien kartlagt hørselen hans, som ble beskrevet som fremragende.

– At han utviklet så god øre for musikk var ikke overraskende.

Fra og med seksårsalderen begynte han å lage og komponere musikk.

– Andrej har vært i ulike konkurranser, og synes det er gjevt å vise frem talentet sitt.

Sjeldent talent

Niåringen har vakt stor oppsikt blant serbere i Norge, serbere i andre land og i familiens opprinnelsesland.

– Familien vår er ikke en musikerfamilie, så for oss er det ekstra stas å ha en sønn som anses som et så stort musikertalent. Han har vunnet en konkurranse i Serbia, gått på musikkakademi i Norge og i London, og forteller oss at han ønsker å drive med musikk som voksen. Han leser musikkteori, og tatt en opptaksprøve på nivå med 16-17-åringer.

Niåringen er her sammen med familien under en festival sommeren 2021.
Foto : Privat

Andrej har komponert sonater, sonatiner, valser og en symfoni, hvor enkelte er tilgjengelige på YouTube. I tillegg til å komponere egen musikk har Andrej også spesialisert på piano.

– Her hjemme skal vi kontakte en komponist som kan kartlegge talentet hans, og mulighetene for videreutvikling. Når han blir ferdig med obligatorisk skolegang, vil han muligvis gå på musikklinje, og så på Norges Musikkhøgskole.

– Vi ser det som viktig at han får et godt barndom, et godt liv, og at han får brukt talentet sitt. Vi er veldig stolte av det han har klart frem til nå, og ser frem til å se hva han vil oppnå videre i livet.