Oguzhan er sjef i storbutikk

I ti år har norsk-tyrkiske Oghuzan Basoda jobbet i butikkbransjen.
Foto: Privat
Oguzhan Basoda kom til Norge gjennom familieinnvandring. Nå er han sjef for en av de største Extra-butikkene i Rogaland.
986Shares

Norsk-tyrkiske Oguzhan Basoda, kom til Norge i 2008 gjennom familiegjenforening. Hans første jobb i Norge var på en tyrkisk restaurant.

– Når jeg gikk på norskopplæringen følte jeg at jeg ikke lærte norsk god nok grunnet dialektforskjellene. Jeg følte etterhvert at jeg måtte søke meg til et lokalt firma for å lære  mer av hverdagsspråket.

Basoda kom til NAV og søkte om hjelp for å finne en jobb.

– Konsulenten som var kontakt med meg sa de ikke kunne hjelpe, fordi jeg ikke var asylsøker. Hun sa at kona mi, som hentet meg gjennom familiegjenforening, hadde hovedansvaret for meg.

Likevel kom man frem til en løsning.

– Jeg fikk vite om jeg på egenhånd klarte å finne en bedrift, så kunne NAV hjelpe med papirene.

Startet hos Coop

Norsk-tyrkeren klarte i første omgang å finne seg jobb i en lokal Coop-butikk.

– Her jobbet jeg seks måneder gratis, fra ni til to, noe som jeg kombinerte med kveldsjobben i den tyrkiske restauranten.

Sjefen i Coop-butikken fikk så godt inntrykk av Basoda at han ble ansatt.

– Jeg begynte å jobbe seks måneder som ekstrahjelp, så etterhvert med fast stilling, og noen måneder etter det fikk jeg tilbud om stillingen som butikksjef. Fra 2012 til 2018 jobbet jeg i min første Coop Prix-butikk.

Fikk tilbud om ny sjefsjobb

I 2018, etter en samtale med driftssjefen, ble norsk-tyrkeren tilbudt ny sjefsjobb.

– Her kunne jeg velge butikk, og det endte med at jeg havnet i en større butikk i Stavanger, før jeg i oktober i fjor begynte i byens største butikk, med en omsetningsklasse på 80 millioner.

Stedet han nå jobber i er en av Rogalands største Coop Extra butikker.

– Her trives jeg, og arbeidsdagene går sin gang. Hemmeligheten er å gjøre en god og ordentlig jobb. Jeg har alltid trappet opp, og fått tilbud om sjefsjobber i en større butikk.

Familiemedlemmer imponert

Basodas kone har i årevis jobbet i helsevesenet, og både hun og familien i Tyrkia er imponert over at han på noen år har klart å få to sjefsjobber med knapt ti år i Norge

– Hun er nærmest sjokkert, siden hun er født her, og spesielt siden jeg har alltid slitt med å lære språket, og ikke har hatt annet av arbeidslivserfaring enn fra butikk.

For ham gjelder det nå å vedlikeholde, gjerne og øke den gode omsetningen.

– For meg handler det om å alltid trappe opp, ikke ned. Akkurat nå har jeg ansvaret for byens største butikk.